Respect voor dieren

donderdag 10 januari 2013

Aciclovir (Zovirax®)

Aciclovir of als merknaam Zovirax® is een nucleoside-analoog dat werkzaam is tegen infecties veroorzaakt door het herpes simplex virus, zoals een koortslip.

Cellen die geïnfecteerd zijn met het Herpes Simplex Virus (HSV) bevatten viraal thymidine-kinase (TK) en DNA-polymerase.

Aciclovir wordt door het virale TK omgezet in de monofosfaat-vorm (acyclo-GMP), dit gebeurt 3000x efficiënter dan door cellulair TK.

Daarna wordt acyclo-GMP verder gefosforyleerd door cellulaire kinasen tot de trifosfaatvorm (acyclo-GTP).

Deze vorm is een sterke inhibitor van het virale DNA-polymerase: de affiniteit van acyclo-GTP voor viraal DNA polymerase is 100x hoger dan voor cellulair DNA polymerase.

Naast de trifosfaatvorm, wordt ook de monofosfaatvorm ingebouwd in het virale DNA, waardoor ketenterminatie optreedt.

Bovendien kunnen virale enzymen acyclo-GMP niet meer verwijderen, waardoor DNA-polymerase-werking volledig geblokkeerd wordt. 

Acyclo-GTP wordt door cellulaire fosfatasen afgebroken.

Nucleoside-analogen zijn een klasse geneesmiddelen die een nucleoside bevatten dat gelijkt op natuurlijke nucleosiden, maar dat door de virale enzymen preferentieel ingebouwd wordt in het viraal DNA. Hierdoor wordt de goede werking van de virale enzymen geblokkeerd, en wordt de virusvermenigvuldiging sterk geremd.

Voorbeelden van nucleoside-analogen zijn middelen tegen:
* herpes-infecties:
* hepatitis B  
* hiv



bron wikipedia

2 opmerkingen:

  1. Tweederde van de bevolking draagt bovengenoemd virus. Het beste is om contact met de mond tussen mens en mens of mens en dier altijd te vermijden, omdat het virus actief kan zijn geworden voordat de patiënt het in de gaten heeft. Overigens zei een arts dat je net zo goed boter op je koortslip kunt smeren. Ik heb ook af en toe een koortslip. Als ik er niets op doe, gaat het net zo snel over als wanneer ik een koortslipcrème gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn geen antibiotica voor virussen. Vaccinatie is de enige manier om virusziekten te voorkomen, zoals pokken en polio.
      Nochtans zijn er nu enkele geneesmiddelen tegen virusziekten als herpes, hepatitis en aids.

      Het herpesvirus wordt overigens slechts geremd, niet uitgeschakeld. Voor aids geldt iets dergelijks.

      Verwijderen