Respect voor dieren

woensdag 23 januari 2013

Ethiek in praktijk

Als ik een boek over ethiek in handen krijg, kijk ik altijd eerst in het register op het woord ‘dierproeven’. Dat staat er vrijwel nooit in. Dat komt omdat ethici ook mensen zijn en daar dus ‘ambtshalve’ geen raad mee weten. Alle hooggestemde praatjes ten spijt.

‘Ethiek in praktijk’, een hbo-leerboek, is weer van hetzelfde laken een pak. Er zijn wel zowaar twee hoofdstukken (van 21), waarin het woord ‘dier’ in de titel voorkomt, namelijk:

4. Het welzijn van mens en dier behartigen: weldoen en niet-schaden.
5. Eigenheid van mens en dier: autonomie en integriteit.

Maar maak je niet ongerust: over dierproeven gaat het niet. Er worden enkele voorbeelden besproken: opvang van dieren in het wild; stierenvechten; dikbilkoeien en pikkende hennen. De schrijver, M.F. Verweij (foto onder), is wel op de hand van de dieren, maar het blijft bij ‘overwegen’: er zijn argumenten voor en er zijn argumenten tegen. Er worden geen standpunten ingenomen.

Verweij maakt zich er als volgt vanaf: “Het idee van de dierlijke integriteit is in de ethiek nog niet zo goed uitgewerkt.” Nou je zou zeggen: ‘Meneer, wat let u?’ Maar nee, hij vlucht liever in het probleem van de afwijzing door de Jehova’s van bloedtransfusie; maatschappelijk toch een marginaal probleem.

Belangrijker is de kwestie van de weigering van vaccinaties door orthodox-religieuzen, waarbij de vraag rijst of rijksvaccinatie niet verplicht zou moeten worden gesteld. Het vreemde is dat Verweij beweert dat in landen waar die vaccinatieplicht bestaat niet of nauwelijks een hogere vaccinatiegraad bestaat dan in landen met een vrijwillig programma. Voor Verweij genoeg reden om dan maar niet te pleiten voor dwang. Dubieuze opstelling als je je baseert op landen die die vaccinatieplicht kennelijk niet serieus nemen.

De laatste paragraaf heet: Wat is ‘afwegen’?
Verweij maakt wel duidelijk dat we geen werkelijke norm hebben om iets af te wegen. We doen maar wat. Dat is wel heel duidelijk geworden in het biotechnologie-bij-dieren-debat.

***

Bolt, Verweij, Van Delden, Ethiek in praktijk (Kon. Van Gorcum 20034 )




  


1 opmerking:

  1. Iemand vond het bovenstaande grappig. Ik begrijp niet wat er grappig aan is.

    BeantwoordenVerwijderen