Respect voor dieren

zaterdag 14 juli 2012

Hou je vast! (2) Verkiezingsprogramma Partij voor de Dieren

Hou je vast! (2)
.
Uit het Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren
.

Grenzen aan diergebruik

Experimenten op dieren

Jaarlijks worden in Nederlandse laboratoria meer dan een miljoen proefdieren gefokt en uiteindelijk gedood. Hiervan worden 600.000 gewervelde dieren daadwerkelijk gebruikt in experimenten. De overige 400.000 dieren worden als overtollige ‘voorraad’ gedood of worden gehouden om nieuwe proefdieren mee te fokken.
De opvatting dat proefdierenonderzoek als onaantastbare standaard wordt beschouwd is verouderd. Proefdiervrije technieken zijn veel betere modellen gebleken om onze kennis te vergroten over ziekte en gezondheid bij de mens.

Vermindering aantal dierproeven
De Partij voor de Dieren wil een einde aan alle dierproeven, maar realiseert zich dat dit in fasen moet worden doorgevoerd. Dat proces moet worden versneld.

1 Er wordt flink geïnvesteerd in alternatieven voor proefdieronderzoek.

2 Ontwikkelde alternatieven worden sneller in de praktijktoegepast. Nederland maakt zich daar sterk voor in Europa.

3 Aanvragen voor dierproeven worden strenger getoetst. Voordat een aanvraag mag worden ingediend, moet er uitgebreid literatuuronderzoek gedaan zijn (systematic reviews).

4 Nederland verzet zich tegen pogingen om het Europese verbod op dierproeven voor cosmetica uit te stellen. Het handelsverbod op cosmetische producten die op dieren zijn getest wordt strikt nageleefd.

5 Er komt een einde aan het fokken en doden van overtollige proefdieren.

6 Onderzoek met primaten wordt verboden.

Openbaarheid over dierproeven
Informatie over individuele dierproeven is op dit moment geheim. Die geheimzinnigheid verhindert een open debat over dierproeven.

7 Er komt een openbare databank waarin de resultaten van alle dierproeven worden gepubliceerd.

8 Er komen wettelijke mogelijkheden voor burgers en maatschappelijke organisaties om bezwaar te kunnen maken tegen geplande dierproeven.

9 Het wordt mogelijk gemaakt dat een rechter zich uitspreekt over de naleving van de Wet op de dierproeven.

Geen biotechnologie bij dieren
De Partij voor de Dieren vindt dat het genetisch veranderen van dieren niet te verenigen is met de lichamelijke integriteit van het dier.

10 Er komt een verbod op biotechnologie bij dieren.

***

Commentaar

Ad 3. “Voordat een aanvraag mag worden ingediend, moet er uitgebreid literatuuronderzoek gedaan zijn (systematic review).”

Echter: dit onderzoek wordt altijd gedaan in het kader van dierproeven. Er is niet één onderzoeker die opnieuw het wiel wil uitvinden. Ieder onderzoeksverslag bevat een opgave van bronnen, een literatuurlijst. “Systematic review” is een fopspeen van het hoofd van het proefdierlab in Nijmegen, mevrouw Merel Ritskes. Het slaat als een tang op een varken.

Ad 5. “Er komt een einde aan het fokken en doden van overtollige proefdieren.”

Alsof overbodig werk doen een liefhebberij is! Het gaat hier om reservedieren. Fokken heeft nu eenmaal geen voorspelbare uitkomst. Niemand houdt graag dieren als dat niet nodig is; dat zijn immers alleen maar kosten. Overbodig programmapunt.

Ad 6. “Onderzoek met primaten wordt verboden.”
Het was handig geweest indien hierbij verwezen zou zijn naar art.10 Wet Dierproeven, dat reeds thans proeven met mensapen verbiedt. Met andere woorden: het begin is al gemaakt; het gaat nu om een uitbreiding, niet om iets geheel nieuws.

Ad 8a. “Informatie over individuele dierproeven is op dit moment geheim.”

Welnu, er is nog veel meer geheim. Alle dierproeven die gedaan worden binnen commerciële instellingen zijn geheim. Het zou al heel wat zijn als we de opgaven zouden krijgen van de tientallen vergunninghouders, en niet alleen van een handvol universiteiten. En dan praten we nog niet eens over “individuele dierproeven” maar over aantallen en soorten proefdieren. Me dunkt dat dat prioriteit verdient.

Ad 8b. “Er komen wettelijke mogelijkheden voor burgers en maatschappelijke organisaties om bezwaar te kunnen maken tegen geplande dierproeven.”

Dit is een lachertje. Deze mogelijkheid heeft een jaar of 12 bestaan (biotechnologie), maar er werd door geen enkele organisatie gebruik van gemaakt. Niet door de Dierenbescherming, niet door Proefdiervrij, niet door de Partij. De Partij voor de Dieren tekende zelfs geen bezwaar aan toen de mogelijkheid tenslotte opgeheven werd!

2 opmerkingen:

  1. De hoorzittingen waarop Barend doelt, werden slechts door individuele leden van de Partij voor de Dieren bezocht. Als organisatie schitterde de partij door afwezigheid. De PvdD is een traditionele politieke partij geworden met al dat water bij de wijn doen. Met wie heeft de PvdD nog mededogen? Je vraagt je af of het überhaupt nog zin heeft om te stemmen. De leden die klakkeloos achter de leiding aan lopen, treft evenveel schuld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Piet van Vliet15 juli 2012 om 17:46

    Toch is de Partij voor de Dieren nog altijd de fatsoenlijkste partij van het land. Je kunt toch moeilijk op de PVV stemmen of op de maoïstische SP of op een kapitalistische partij! Óf ik stem niet, óf ik stem op de Partij voor de Dieren.

    BeantwoordenVerwijderen