‘Hou je vast!’ (1)
Verkiezingsprogramma Partij voor de Dieren
Hou je vast! is een passende naam voor het nieuwe verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren. Haar idealen werden in het verkiezingsprogramma van 2010 als volgt gerubriceerd:
1. Veehouderij, landbouw en voedsel
2. Natuur, biodiversiteit en dieren in het veld
3. Klimaat, energie, milieu
4. Vissen, mariene ecosystemen en visserij
5. Gezelschapsdieren, zwerfdieren, en exotische dieren
6. Dierproeven en biotechnologie
7. Dieren voor vermaak en mode
8. Een meerderheid voor mededogen
Daar is anno 2012 niet veel meer van over. Het verkiezingsprogramma is nu als volgt gerubriceerd:
1. Gezonde landbouw, duurzaam voedsel
2. Ruimte voor natuur
3. Binnen de draagkracht van de aarde
4. Leven met dieren
5. Grenzen aan diergebruik
6. Internationaal samenwerken
7. Een betrouwbare overheid
8. De economische. crisis als kans
Waren er twee jaar geleden nog vier hoofdstukken expliciet aan dieren gewijd, t.w. 4 tot en met 7, in 2012 zijn er twee overgebleven: 4 en 5. Dieren die twee jaar geleden nog expliciet de helft van het programma uitmaakten, zijn nu gereduceerd tot een kwart. De Partij voor de Dieren houdt dus niet vast aan haar oude idealen en uitgangspunten, maar hervormt zich in de richting van GroenLinks.
Dierproeven komen niet meer voor. In 2010 waren de proefdieren nog goed voor vier bladzijden. Twee jaar later zijn daarvan 27 regels overgebleven, verstopt in de rubriek ‘Grenzen aan diergebruik’. In die regels staat dan ook nog de grootste kolder, zie verder. Dierproeven staan nu op een lijn met sport met dieren, evenementen en exposities, zoals kinderboerderijen en dierentuinen.
Dit wordt als volgt gemotiveerd. (per e-mail d.d. 13-7-2012)
Waarschuwing: Hou je vast!
"De programmacommissie heeft een duidelijk statement afgegeven door dierproeven als onderwerp op te nemen in het hoofdstuk Gebruik van Dieren – waar het eerder een apart hoofdstuk betrof. Hiermee geven we dierproeven niet de bijzondere status die de dierproefwereld het poogt te geven, maar laten we zien dat het een onwenselijke vorm van diergebruik is."
***
In 2010 was het standpunt: De Partij voor de Dieren wil een einde aan alle dierproeven. Dat is helder. Te helder blijkbaar want dat is geworden: De Partij voor de Dieren wil een einde aan alle dierproeven M A A R realiseert zich dat dit in fasen moet worden doorgevoerd. Het principiële stadpunt is ingeruild voor een voorwaardelijk.
Het essentiële aspect van de relatie van dierproeven met de volksgezondheid wordt niet gezien, althans niet benoemd. Volksgezondheid wordt gereduceerd tot ‘Zorg’.
Verdwenen zijn o.a. de volgende ‘Maatregelen’ uit 2010:
1. De overheid stelt zichzelf ten doel het aantal dierproeven jaarlijks met minimaal 10% te verminderen.
2. Er komt structurele overheidsfinanciering voor alternatieven voor proefdieronderzoek. Het budget bedraagt minimaal 10 miljoen euro per jaar.
3. Er wordt een proefdierheffing ingevoerd; voor ieder proefdier stort de onderzoeksin-stelling 10 euro in de ontwikkelingskas voor alternatieven.
4. Het BPRC in Rijswijk wordt zo spoedig mogelijk gesloten, evenals apenimporteur Hartelust in Tilburg.
5. Het afknippen van een teen of stuk staart als identificatiemiddel wordt niet langer toe-gestaan.
6. Ongewervelde soorten worden onder de Wet op de Dierproeven gebracht.
7. Import van genetisch gemanipuleerde dieren mag niet worden toegestaan.
(wordt vervolgd)
De Partij voor de Dieren vreest kennelijk weer voor een one-issuepartij te worden uitgemaakt. Het is prima dat de partij zich ook met de economische situatie bezighoudt, maar het uitgangspunt was opkomen voor de dieren. Als de partij hiervan afstand doet, graaft ze haar eigen graf. Dit is op zichzelf niet erg, maar het is dieptreurig dat het ten koste van de dieren gaat.
BeantwoordenVerwijderenDe Partij voor de Dieren wilde een luis in de pels van de andere partijen zijn. Barend is een luis in de pels van de PvdD. Het doel is dat men op het rechte pad blijft. Het gaat om dieren en mensen, niet om politiek. Een politieke partij is slechts een middel en geen doel. Met alle kritiek die je op de PvdD kunt hebben, is het toch de diervriendelijkste partij. Welke andere partij durft bijvoorbeeld het hengelen te verbieden? Dion Graus is een echte dierenliefhebber, maar de PVV kijkt de massa te veel naar de ogen en dan in het bijzonder het xenofobische deel van de bevolking. Bij de Partij voor de Arbeid zijn ook diervriendelijke mensen, maar zij durven niet zo ver te gaan als de Partij voor de Dieren uit vrees kiezers te verliezen. Kortom: wees kritisch, maar stem op de Partij voor de Dieren!
BeantwoordenVerwijderenCorrectie: ik bedoelde natuurlijk de Partij VAN de Arbeid.
BeantwoordenVerwijderenGeen aap, geen muis, geen rat voor een dierproef!
BeantwoordenVerwijderen