Respect voor dieren

zaterdag 7 juli 2012

Leverkanker

Aantal doden door leverkanker stijgt snel.
Het aantal mannen dat jaarlijks aan leverkanker overlijdt, is de afgelopen 15 jaar verdubbeld.

Stierven er in 1996 nog 235 mannen aan de gevolgen van leverkanker, in 2011 waren dat er 468. Een stijging van 99 procent in 15 jaar tijd.

Ook bij vrouwen neemt het aantal sterfgevallen ten gevolge van deze kankervariant toe, zij het minder snel. Toch steeg ook het aantal overleden vrouwen met ongeveer 57 procent van 182 naar 286.

Bron: CBS

4 opmerkingen:

  1. Er wordt zeker meer alcohol gedronken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk niet dat er bijzondere externe oorzaken zijn, binnen een
      tijdsspanne van slechts 15 jaar.
      De interne geneeskunde laat het afweten. Dat verbaast niet, bij alle dierproeven die desondanks uitgevoerd worden.

      Enkele maanden geleden (maart 2012) was er een uitvoerige dscussie op dit blog over deze ziekte. Er werd daarin hoog opgegeven over het geneesmiddel 3-broompyruvaat (3BP).

      Verwijderen
  2. Ik wil niet zeggen dat leverkanker uitsluitend door alcoholmisbruik wordt veroorzaakt. Twee poezen van mij zijn ook aan leverkanker gestorven, terwijl ze uiteraard nooit een druppel alcohol hebben gedronken. Een van deze poezen was overigens al achttienenhalf jaar oud.

    Ik vind het boud beweerd dat de interne geneeskunde het laat afweten. Vijftig jaar geleden genas slechts 1% van de kinderen en jongeren van leukemie. Nu geneest 70% van de kinderen van deze ziekte dankzij chemotherapie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een mooie uitvinding in de interne geneeskunde is de endoscopie. Met een endoscoop kunnen afwijkingen in darmen en maag worden opgespoord zonder dat de patiƫnt hoeft te worden opengesneden. Ook kunnen er kleine ingrepen door middel van endoscopie worden verricht waarvoor vroeger het mes van de chirurg nodig was.

    BeantwoordenVerwijderen