Respect voor dieren

zondag 22 juli 2012

Ipsen Farmaceutica


Het actieseizoen gaat gelukkig niet ongemerkt voorbij. Zowel gisteren als vandaag nam ik deel aan een actie tegen dierproeven, en beide dagen werden begunstigd door de weergoden. Hoewel soms dreigend bleef het kurkdroog!

Gisteren demonstreerde EDEV in Hoofddorp tegen het testen van botox op dieren. Het zou zelfs gaan om een L(etale)D(osis)50-test, die zover ik weet in Nederland verboden is.
De actie was gericht tegen Ipsen Farmaceutica, een Franse producent van botox. Een hele verkleedpartij op het parkeerterrein ging eraan vooraf. De meesten werden gestoken in witte pakken, maar er was ook een weerzinwekkende ‘onderzoeker’ met een grote injectiespuit, en een meelijwekkende grote muis.

Ipsen zetelt op de zestiende etage in een modern gebouw, samen met nog een stuk of tien andere kantoren, waaronder een van…..MSD! De bedoeling was een protestbrief aan te bieden, samen met een kleine rouwkrans, maar ze waren zo laf om niet te reageren, en de voordeur gesloten te houden. Ook de tv (‘Hart van Nederland’) mocht niet binnenkomen. Dit is het soort mensen dat gewetenloos toestemming geeft voor dierproeven. Over zichzelf denken ze zo:

Wij verkrijgen het vertrouwen van anderen door consistente eerlijkheid, oprechtheid en verantwoord handelen. Wij committeren ons aan de hoogste standaarden van ethiek, sociale verantwoordelijkheid, persoonlijke integriteit en veiligheid.

Vervolgens gingen we met onze posters en spandoeken richting-centrum, nog een hele tippel. We konden echter de hoofdstraat nemen, met z’n vele winkels, en we trokken daar veel bekijks, te meer daar we wel lieten horen dat we er waren! Aan het eind van die straat, naast V&D, bevindt zich de Laser Company, een privékliniek en grootverbruiker van botox. Daar kwam wel een directielid aan de deur om ons protest aan te horen. Ze was verbaasd en niet bekend met de proeven. Ze zegde haar medewerking toe om te bezien hoe hieraan een eind te maken.

Een geslaagde actie. Wel knullig dat geen megafoon beschikbaar was.

Foto: http://antiorde.nl/protest/
***

De actie van vandaag was in Schaijk (NB), georganiseerd door de Antidierproevencoalitie (ADC), en gericht tegen de bouw van een nieuw proefdiercentrum. Met de wandeling van gisteren nog in de benen zag ik wel iets op tegen een nieuwe dagmars. Maar het liep volkomen anders.

De locatie was een plek in een bos, voor een paar verlaten gebouwen. Er was helemaal niemand in velden of wegen te bekennen. Ja twee politie-agenten. We trokken rode overalls aan en gingen met een poster van een beagle voor ons in een kring staan. Er werden twee toespraken gehouden, en dat was het dan. Gelukkig waren er wel media op afgekomen. Het had iets weg van een ritueel van een geheime sekte. We zochten geen publiek op, geen politici of raadsleden, er werd helemaal niet gelopen. Aan megafoons was geen behoefte.
Ik was op tijd weer thuis – dat wel.

7 opmerkingen:

  1. "Sinds 5 februari 1997 geldt een verbod op de LD50/LC50-testen. Aangezien voor het bepalen van de acute dermale en inhalatoire toxiciteit, zoals voorgeschreven in de OECDtestrichtlijnen 402 en 403, nog geen door de OECD vastgestelde alternatieven voorhanden zijn, is hiervoor vrijstelling verleend", aldus de Zo Doende's van 2000 t/m 2010.

    De testen zullen daarnaast vermoedelijk gewoon over de grens plaatsvinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Videoverslag op zie.nl:
    http://www.zie.nl/videos/algemeen/Dierproeven-voor-Botox-zijn-walgelijk/m1mztmuf6cdq

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een mooi verslag van de actie tegen de dierproeven voor botox in het Haarlems Dagblad. (18/7)

    Niemand is voor dierproeven, niemand wordt gedwongen ze uit te voeren en toch……. worden ze vrolijk gedaan! Terwijl iedereen ook weet dat dierproeven geen garantie zijn voor veilige medicijnen, laat staan werkzame! Dit geldt zelfs voor medicijnen die in fase 1 op mensen (vrijwilligers) getest zijn! Het martelen van proefdieren is op geen enkele manier te rechtvaardigen. Bij mensen is martelen - met reden - zelfs wettelijk verboden, ook als het bijv. om op de oplossing van zware criminaliteit gaat. Dat dient ook voor dieren te gelden; vermeend medisch belang is geen excuus. Het is allemaal niet moeilijk te begrijpen: er is NIEMAND die zijn eigen huisdier beschikbaar stelt voor dierexperimenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Le petit chien22 juli 2012 om 11:09

    Kdenk zelf overigens dat de wetenschappers het ook niet moeilijk vinden om te begrijpen.
    Zowel de dierproefnemers als de dierencircusexploitanten als de vleesindustrie, bontondernemers, kunnen er gewoonweg goed geld mee verdienen. En als je dan als excuus er altijd een mooie draai aan weet te geven, dan wordt je agenda (het lucratieve doel ervan) gewoonweg omzeild en afgedaan als simpelweg een meningsverschil waar we het niet eens over kunnen worden. Rechtvaardigen is dus geen noodzaak vanuit hun perspectief. Zelfs als er iets aangetoond of bewezen wordt, dan weten zij er alsnog een geheel eigen interpretatie aan te geven die hun eigenbelang dient.
    Tis immers legaal en zolang dat zo is willen mensen er niet aan.

    Persoonlijk ben ik van mening dat je de tegenpartijen niet zomaar kan overtuigen. Het is dan ook een kwestie van fatsoen om die mensen die langs dergelijke wegen opereren waarbij dieren de dupe zijn, om hen minstens te ontmoedigen en dingen vanuit overheidswege zoveel mogelijk te verbieden waar dat maatschappelijk gezien haalbaar is. Een politieke partij zoals de PvdD die dat nastreeft, is dan ook de allerfatsoenlijkste partij waar ik dus op zou stemmen.

    Wat blijft over is de arrogantie, de zelfingenomenheid, de egoïstische instelling enz. waar we mee van doen hebben, men wil wel aanzien maar geen gezichtsverlies lijden. Daar bovenop de onwetendheid die kennelijk heerst over hoe erg lijden eigenlijk kan zijn, oftewel hoe onfatsoenlijk het is om daar als mens ongevoelig en onverschillig tegenover te zijn en te blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begin inderdaad meer de kracht van straatacties in te zien. Neemt niet weg dat we ook moeten blijven hameren op het tekortschieten van de interne geneeskunde (behalve chirurgie), op de onwerkzaamheid en zelfs het gevaar van medicijngebruik, e.d.

      Op al die proefdieren die maar misbruikt, mishandeld en gedood worden, in naam van een misdadige wetenschap...

      Verwijderen
  5. En de Partij voor de Dieren moet in het parlement trachten een algeheel wettelijk verbod op dierproeven te bewerkstelligen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat Barend tegen dierproeven is (wat ik ook ben), betekent nog niet dat hij het zo zwart-wit mag zien als het om de geneeskunde gaat. Barend plaatst chirurgen tegenover internisten. De laatsten zijn boosdoeners. Er vinden echter veel operaties op proefdieren plaats, o.a. omdat de bloedsomloop dan functioneert, wat bij machines niet zo is. Dit neemt niet weg dat vivisectie verwerpelijk is. Diabetici moeten toch echt naar een internist! Bepaalde medicijnen zijn werkzaam, andere niet. Dat medicijnen gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben, geeft aan dat we niet onnodig geneesmiddelen (en voedingssupplementen) moeten gebruiken, maar het komt vaak voor dat medicijnen wél nodig zijn. Veel problemen van en met schizofrenen vloeien juist voort uit het feit dat zij nogal eens geen medicijnen innemen.

    BeantwoordenVerwijderen