Respect voor dieren

woensdag 17 februari 2016

Stop toch met dierproeven! (vervolg)

.Dick de Vos (PvdD Leiden) publiceerde het hieronder geplaatste artikel, met dezelfde titel, in het Leids Universitair Weekblad 'Mare'. Hij pleit daarin voor het beëindigen van dierproeven, te beginnen in Leiden. Echter: ‘stoppen met dierproeven’ is vloeken in de kerk van de universiteit, want in strijd met de heersende ideologie. De Mare-redactie trommelde dus gauw iemand op om het standpunt van De Vos te bestrijden. Dat werd prof. Adam Cohen, farmacoloog. (foto)
Hieronder enkele fragmenten uit zijn reactie (cursief) met daaronder kanttekeningen mijnerzijds; zijn volledige stuk vind je hier:  
http://www.mareonline.nl/archive/2016/02/04/helaas-zonder-gaat-het-echt-niet
Mijn complete reactie werd door de redactie van Mare geweigerd, maar op mijn verzoek wel aan Cohen doorgestuurd.
***
"Dierproeven mogen van mij afgeschaft worden als we de informatie op een andere manier kunnen krijgen."

De suggestie is dat we de informatie op een andere manier niet kunnen verkrijgen.  Lees: ‘omdat ik, Adam Cohen, dat niet kan, is het uitgesloten dat iemand anders dat kan.’

Met zo’n opvatting kun je dus hoogleraar worden (en blijven).
 ***
"Als de ambitie van De Vos uitkomt, zou overigens niemand daar rouwig om zijn. Ik heb namelijk geen aanwijzingen dat er mensen zijn die proeven doen met dieren omdat ze dat leuk vinden."


  ‘leuk’ is hier helemaal niet aan de orde. Het argument is wel: vrijwilligheid. Niemand doet proeven omdat hij/zij daartoe gedwongen is. Men doet proeven, uit vrije wil, omdat men verblind is door de bedrijfscultuur. Het doel is hogerop-komen en men neemt het middel vivisectie voor lief. Gewetenloosheid - dààr ligt de hond begraven.
 ***
"Inderdaad zijn dieren geen mensen en er is heel wat dat we bij dieren niet kunnen aantonen maar bij mensen wel. Het is essentieel dat we de juiste wetenschappelijke vraag beantwoorden met de juiste experimentele techniek. Daarbij is het van primair belang dat we menselijke proefpersonen beschermen."

Mensen beschermen, dieren mishandelen en doden. Als dat je moraal is, ben ik uitgepraat.
 ***
"En daarvoor is het soms nodig om een deel van de vragen te beantwoorden door proeven te doen in menselijke cellen en in diermodellen van die menselijke biologie. Is dat systeem perfect? Absoluut niet, net zo min als de modellen. Het middel lamotrigine, dat ik in 1985 voor het eerst aan een mens mocht geven en nu een waardevolle behandeling is voor miljoenen epilepsiepatiënten, maakte ratten blind en doodde honden. Mensen kunnen er goed tegen. Terugkijkend waren die dieren nodeloos gestorven, maar de effecten konden best bij mensen voorkomen. Dank zij de dierproeven hebben we daar eerst goed op gelet. Het daaruit voortkomende vertrouwen heeft ertoe geleid dat het middel uiteindelijk op de markt is gekomen."

Lamotrigine kan ik niet beoordelen. Maar Cohens verhaal klopt niet. Hij schrijft: het maakte ratten blind en doodde honden
TOCH IS HET AAN MENSEN GEGEVEN !
Hoe dat dan gegaan is legt hij niet uit. Naar mijn mening had je dat dus ook meteen kunnen doen, in heel lage doses natuurlijk. 

Anti-epileptica zoals lamotrigine kunnen epilepsie in ieder geval niet genezen.  
 ***
"Ieder jaar maken we meerdere malen mee dat een proef met een nieuw geneesmiddel niet doorgaat. Er treden dan dermate schadelijke effecten bij de dieren op, dat we toediening aan de mens niet aandurven. Van zo’n middel hoor je nooit meer iets. Wij zijn er in zulke gevallen van overtuigd dat de dierproeven mensen hebben beschermd."

Alsof er niet geregeld zeer schadelijke medicijnen op de markt komen (later alsnog teruggetrokken worden)!
 ***
"Dierproeven zijn zeker niet universeel bruikbaar als een vervanging van de mens; dat is een misvatting. En inderdaad, ze kunnen weinig zeggen over de verschillen tussen mensen. Ze dienen in de wetenschap om bepaalde deelgebieden te begrijpen.
Als het niet hoeft, moet je geen proeven op dieren doen en ook niet op mensen. Iedereen is het daarmee eens."

Iedereen daarmee eens? Hoe komt de man erbij! Focus vanaf het begin op patiënten en/of gebruik indien mogelijk artificiële modellen. Laat dieren er in alle gevallen buiten!

1 opmerking:

  1. Als de kernoorlog uitbreekt, zullen alleen de ratten en insecten overleven. Misschien een kwestie van gerechtigheid.

    BeantwoordenVerwijderen