Respect voor dieren

woensdag 12 oktober 2011

Contra: Dolfinarium Harderwijk

Op 21 mei j.l. stond de activistenkaravaan in Harderwijk. Het was een prachtige dag en de opkomst was met ca. 60 personen dan ook goed te noemen. Ook onze zuiderburen lieten zich niet onbetuigd: Bite Back was met negen personen aanwezig. Het is altijd weer plezierig de vele bekenden bij dergelijke gelegenheden te begroeten.

De actie betreft de gevangenhouding van de orka Morgan
Het Dolfinarium weigert tot op heden het dier terug in zee te zetten, nadat het verzwakt binnengebracht was. Inmiddels is Morgan hersteld en het zou in zijn belang zijn om het de vrijheid te hergeven. Let wel: het is  een beschermde diersoort.
Maar anders dan de liefdevolle opvang van zeehonden in het centrum van Lenie ’t Hart betreft het bij het dolfinarium keiharde, commerciële business. Het zijn geen dierenvrienden die een dolfinarium exploiteren, en dat geldt ook voor de bezoekers. Zij zien dieren niet als levende wezens maar als machientjes die uit zichzelf bewegen. De natuurlijke behoeften van dieren worden gezien noch erkend. Alsof enig wild dier verlangt kunstjes voor mensen te doen!
Een uitzondering was een bezoeker die Morgan beklaagde om in zo’n piepklein bassin te moeten ronddobberen.

Een duit in het zakje kwam Pieter van Vollenhoven doen. Hem was wijsgemaakt dat het dolfinarium 20 jaar bestaat en dus vond hij het op zijn weg liggen blijk te geven van belangstelling. Bij de poppenkast waarmee zo’n bezoek gepaard gaat, valt je mond open.
Alsof het niet een doodgewone Hollandse oude man, met grote oren en een bril, maar bezoek van een buitenaards wezen betreft! Voorop rijden twee zombies – dat wel – namelijk in dik geelgroen pak gestoken motoragenten, en daarachter een stuk of vier limousines, uit een waarvan dan – echt waar – de wereldberoemde Prins Pieter stapt.
 ***
De Orkacoalitie is niet gewend om actie te voeren. De manier waarop we ons lange tijd voor de ingang ophielden, had veel weg van een buslading toeristen die in afwachting van hun gids waren om naar binnen te kunnen gaan. 
Op de oprijlaan was een lange rij plaatjes van Morgan opgehangen die door kinderen waren ingekleurd. 
Er was een bescheiden spandoek, en er werd mondjesmaat gefolderd. Het was eigenlijk heel lief allemaal. 
O ja, er was ook nog een toespraak van Niels Rood (broer van Lydia), een schrijver die veel van deze dieren afweet, en de actie steunt.
 ***
We gingen na afloop naar de gezellige Markt om daar op een terras onze dorst te lessen. En van het een kwam het ander: iemand wist een veganistisch restaurant in de buurt. Dat bleek niet helemaal te kloppen: het was vegetarisch (met keurmerk!). Maar we werden er allervriendelijkst ontvangen en de kok was graag bereid aan onze wensen tegemoet te komen. ‘Klein Parijs’ in Harderwijk – een aanrader!

De strijd voor de vrijlating van Morgan is nog lang niet gestreden. De Orkacoalitie probeert ook langs juridische weg het dier vrij te krijgen. Mocht je vandaag niet aanwezig hebben kunnen zijn, overweeg dan svp. een bijdrage in deze kosten. Rek.nr. 19.84.26.194 t.n.v. Orka Coalitie. 

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de positieve reactie, ik vond het erg fijn om aan jullie wensen te voldoen! Met vriendelijke groet, Valerie van Klein Parijs

    BeantwoordenVerwijderen