Respect voor dieren

zondag 2 oktober 2011

Antwerpen Zoo

aanklikken voor vergroting
Ter gelegenheid van aanstaande Dierendag gaf de dierentuin van Antwerpen een receptie, en ik mocht daarbij zijn. De grote zaal - ‘Koningin Elisabethzaal’- was goed bezet met dierenvrienden. De bijeenkomst werd geopend met een toespraak door de schepen voor Dierenwelzijn, Luc Bungeneers. Hij stak een gloedvol verhaal af over wat bereikt was en over wat hij nog wilde realiseren in het laatste jaar van zijn legislatuur. Dit was o.a. een………… dierenambulance voor Antwerpen! Hij wil verder een speerpunt maken van gedeeltelijke subsidiëring van sterilisatie/castratie van katten, om mede op die manier het aantal zwerfkatten te verminderen. 
Hot item blijkt het islamitische offerfeest te zijn, met zijn onverdoofde slachtwijzen. Daaraan, zei Bungeneers, moet een einde komen! Maar helaas…… dit moet op federaal niveau geregeld worden. Nederland geeft echter het goede voorbeeld! Hij kreeg een warm applaus.
De martelpraktijken van de grote joodse bevolkingsgroep werden echter niet genoemd. Vreemd, want racisme of discriminatie mocht dit niet heten.

De tweede spreker was Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA en erkend criticus van dierentuinen. Vandaag had hij echter een andere pet op, namelijk die van voorzitter van de gemeentelijke Adviesraad omtrent dierenwelzijn en - rechten. Ook hij viel het islamitische offerfeest scherp aan.

De laatste spreker zorgde voor het contrast met zijn voorgangers, en voor de anticlimax. Het was de nieuwe dierentuindirecteur, Dries Herpoelaert, die blijkbaar geen notie had van welk gehoor hij toesprak. Hij had het niet over de dierentuin in zijn huidige staat, daterend uit 1843, maar leidde de aandacht daarvan af door te spreken over de toekomst. Het wordt allemaal anders en beter! Geen excuus voor de belabberde omstandigheden waaronder veel dieren momenteel moeten leven. Nee, Antwerpen Zoo gaat behoren tot de Top Tien van Europa (uit ca. 350 aangesloten bij EAZA). Hosanna Hallelujah in de Gloria. Ik ben benieuwd hoeveel dieren het zullen beleven.
In een opzicht verraste hij, toen hij expliciet meedeelde dat de Zoo de recreatie dient. Naast conservatie en educatie. Het opsluiten van wilde dieren – ja leuk!

Na drankje en (vegetarisch) hapje mochten de genodigden zelf gaan recreëren in het warme en volle park. Hoewel ik er niet eerder geweest was, voelde ik me meteen helemaal thuis: het is namelijk (deels) een kopie van het Amsterdamse Artis uit 1838. Als het iets minder beroerd is, dan ligt dat uitsluitend aan het feit dat de Antwerpse diergaarde zelfs nog kleiner is, namelijk 10 ha, met wat minder dieren. Met dezelfde verspilling van ruimte: het park kent op zichzelf een mooie vegetatie, en herbergt daarnaast allerlei kunstwerken (bronzen beelden) en een uitgebreide horeca, maar daar hebben de dieren niks aan. Netzomin als de Antwerpenaren zelf, wie een mooi centraal gelegen park door de neus geboord wordt. Tenzij ze voor een bezoek 21 euro p.p. willen neertellen. Kinderen 17 euro p.p. (N.B. Hoeveel subsidie er jaarlijks naar deze ballentent gaat vertelde de schepen niet en ook de directeur niet.)
Gorilla’s en chimpansees hebben geen buitenverblijf. Vogels in vooroorlogs getraliede perkjes. Ik kon geen positieve punten ontdekken.

Toch gebeurde er nog iets leuks, en daarvoor zorgde een olifant. Hij nam een uitgebreid bad en ging helemaal onder in de vijver in zijn perk. Hij genoot daar zo van dat, toen hij er even uitgegaan was, hij onmiddellijk er weer indook, ook om andere olifanten voor te zijn! Die lieten met luid getrompetter hun ongenoegen blijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten