Rise of the Planet of the Apes is een film van de wraak. De wraak van de apen, als proefdieren, tegen de mensen. Het is dan ook een gewelddadige film. Dat begint meteen al in het begin: na een prachtig beeld van het oerwoud, van boven af inzoomend op een kolonie chimpansees, verschijnen daar al onmiddellijk de stropers om de apen te vangen en te exporteren naar handelaren zoals gebr. Hartelust in Tilburg, die ze vervolgens doorverkopen aan dierpoeflabs zoals het BPRC in Rijswijk.
De hoofdpersoon is een onderzoeker die een geneesmiddel tegen Alzheimer gevonden heeft. Uiteraard ontwikkeld in proeven op chimpansees. Wanneer hij geen toestemming krijgt om het op mensen te testen, dan spuit hij er zijn demente vader mee in. Aanvankelijk werkt dat goed, totdat er een terugslag volgt en zijn vader nog zieker wordt dan hij al was.
Bij de apen heeft het middel wel succes: ze worden erg intelligent. De hoofdaap, Caesar, leidt vervolgens de opstand van de dieren door alle hokken open te zetten. Het eerste wat de dieren doen is het lab verwoesten. Daarna gaan ze naar buiten om hun soortgenoten uit de dierentuin te bevrijden. Hun einddoel is een groot bos met sequioa’s, buiten de stad. Met grof geweld probeert de politie ze tegen te houden en neer te schieten. Maar noch de bereden politie noch schutters in een politiehelicopter houden de dieren tegen.
Aan het eind van de film breekt wereldwijd paniek uit als gevolg van de ontsnapping van het virus.
Rise of the Planet of the Apes is een Amerikaanse sciencefictionfilm. De première was op 5 augustus 2011. De film is losjes gebaseerd op het boek De Apenplaneet, en dient als reboot van de eveneens op dit boek gebaseerde filmreeks uit de jaren 70. Het verhaal is in grote lijnen gelijk aan dat van de vierde film uit de originele reeks, Conquest of the Planet of the Apes (1972).
(Met dank aan Dick de Vos)
Ik heb alleen respect voor medische onderzoekers die medicijnen uitsluitend op zichzelf testen. Deze hebben bestaan.
BeantwoordenVerwijderen