Lijf en Leed van de neuroloog Jan van Gijn (foto) is een erg aardige publikatie. Het is een thematisch geschreven boek, en elk thema begint met een casus uit de kliniek. De ondertitel luidt: ‘geneeskunde voor iedereen’ en dat is het ook precies - zij het beperkt tot neurologische aandoeningen. Maar dat zijn er heel wat! De emeritus hoogleraar schrijft zo helder en eenvoudig dat het soms lijkt alsof het door een onderwijzer geschreven is. Zo telt het boek 24 hoofdstukken, die verdeeld zijn over I. De Praktijk, en II. De Wetenschap. Haast vanzelf spreekt dat elk deel 12 hoofdstukken telt.
Thema’s uit De Praktijk zijn o.a. de rol van chirurgen; medische fouten; het levenseinde. Thema’s uit deel II zijn o.a. de gevaren van technisch onderzoek; de beperkingen van medische kennis; de houdbaarheid van diagnoses.
Ingekleurde tekeningetjes verduidelijken de MRI-scans van hersenweefsel en de bloedvaten daarin, van de (hals)wervelkolom, enz. De tekst is zo indringend dat als mijn pink eens onwillekeurige bewegingen maakt, ik me afvraag of er iets mis is in de hersenen!
Jan van Gijn, Lijf en leed
Uitg. Atlas 2011; 352 blz.; € 29,95
Geen opmerkingen:
Een reactie posten