Respect voor dieren

zondag 23 juni 2013

Nòg een Apenheul?

 
Stichting AAP was rond de tijd van de verhuizing van Amstelveen naar Almere in 1996 uitgegroeid van een nationaal opvangcentrum tot een Europees opvangcentrum. 

Het uiteindelijke doel blijft overigens nog steeds: de dieren geestelijk en lichamelijk weer gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving, in de vorm van een reservaat of gerenommeerde dierentuin.


In september 2006 begon Stichting AAP met het opnemen van chimpansees uit het proefdierencentrum BPRC, dat krachtens de wet niet meer met mensapen mocht experimenteren.

Met kerst 2011 voor de deur komt farmaceutisch bedrijf MSD met het verlossende woord: alle 73 apen die zich nog in de proefdierfaciliteit in Oss bevinden mogen binnenkort van hun pensioen gaan genieten bij Stichting AAP. Een beter kerstcadeau hadden deze Java-apen zich niet kunnen wensen!

Toen dit jaar bekend werd dat MSD/Organon gestopt was met de vroege researchactiviteiten in Oss, stelde de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) de vraag wat er met de nog aanwezige proefapen zou gebeuren. Een mogelijkheid was dat de dieren naar een ander laboratorium zouden gaan. Daarom heeft AAP aangeboden de dieren in Almere op te vangen en hen een mooi pensioen te bieden.

***
Commentaar:
Het is een verbetering voor de dieren, zonder meer. Maar ze blijven natuurlijk wel opgesloten. Wat ik van David van Gennep (foto) zou willen weten is hoe hij dit gaat financieren, de opvang van 73 apen. Daar hoor ik namelijk niks over. Tot dusver plaatste AAP opvangdieren geregeld in dierentuinen. Ik begin nu echter te vermoeden dat er wel eens een nieuwe dierentuin in Almere zou kunnen ontstaan. Een "gerenommeerde dierentuin".... Een tweede Apenheul?!

Zolang er geen wettelijk verbod op het houden van apen en andere exoten is, blijft het natuurlijk dweilen met de kraan open.
Welke inspanningen levert AAP eigenlijk om zo’n verbod te bewerkstelligen? Ook daar hoor ik nooit iets over… 

7 opmerkingen:

  1. ik denk dat de apen die vanuit hun vreselijke situatie bij stichting AAP komen daarmee heel gelukkig zijn. Zelfs als er daar sprake zou kunnen zijn van een gerenommeerde dierentuin.
    Als je volgens het principe gaat van "alles of niets", dan worden er dieren niet geholpen die nu wél geholpen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zolang er geen wettelijk verbod op het houden van apen en andere exoten is, blijft het natuurlijk dweilen met de kraan open.

    Welke inspanningen levert AAP eigenlijk om zo’n verbod te bewerkstelligen? Ook daar hoor ik nooit iets over…

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Barend, ik denk dat je je eens wat beter moet verdiepen in de materie voordat je een oordeel velt over Stichting AAP. Zoals je in diverse media hebt kunnen lezen zorgt MSD voor een vergoeding voor de verzorging van de apen.

    Daarnaast haal je gerenomeerde dierentuinen aan waarin AAP de dieren HERPLAATST. AAP zal nooit een dierentuin worden, dat komt het welzijn van de dieren niet ten goede en dat staat altijd voorop.

    Ik denk dat je je energie beter kunt richten op het daadwerkelijk verbeteren van het dierenwelzijn in de wereld in plaats van organisaties aan te vallen die hun best doen om dit voor elkaar te krijgen. Zo richt je je energie op positieve zaken in plaats van jezelf steeds een negatiever gevoel te geven.

    Groeten van Marieke de Vries
    Amsterdam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zie de reactie van David van Gennep hierboven:
    http://barendswereld.blogspot.com/2011/12/nog-een-apenheul-door-david-van-gennep.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dhr. Barend Slootweg lijkt op een persoonlijke missie te zijn tegen st.AAP en in het bijzonder tegen David van Gennep... Vraag me af welke wrok hieraan te grondslag kan liggen, heeft david wellicht uw blokken afgepakt op de kleuterschool?? of uw 1e vriendinnetje misschien?
    Gelukkig weet bijna iederen dat AAP deugt, transparant en integer is en zuiver in haar motieven.
    Ik sluit me aan bij Marieke, en raad u aan uw energie ns op wat anders te richten dan het afkatten van mensen waar u waarschijnlijk vooral heel erg jaloers op bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik denk dat David van Gennep ,alleen bezig is mijn zijn eigen dierentuin in stand te houden ,omdat de vele interviews en filmpjes niet altijd stroken maar de waarheid ,zoals nu in de nieuwe dieren wet,het houden van apen is sinds 1975 verboden ,dit heeft dan ook nooit het resultaat opgebracht wat het had moeten zijn ,hij gaat zich nu bewust richten op andere dieren ,omdat de apen alleen nog maar uit verre landen gehaald kunnen worden ,en hij al langer overbodig is,als Nederlandse apen opvang,wat hij zelf dan ook goed weet,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu er eindelijk een begin met de 'positieflijst' gemaakt wordt - d.i. een verbod op het houden van soorten als huisdier - komt het einde van stichting AAP daadwerkelijk in zicht. Na 40 jaar.

      Of toch niet?!

      https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/7499/mijlpaal-voor-dierenwelzijn-positieflijst-

      Verwijderen