Respect voor dieren

woensdag 19 juni 2013

Paranormaal therapeut: geen BTW


Een paranormaal therapeut die in beroep was gegaan tegen de hem opgelegde naheffingsaanslag omzetbelasting is door het gerechtshof Den Bosch in het gelijk gesteld. Het hof vernietigt deze aanslag, omdat deze in strijd is met Europees recht.  Arrest hier.

De paranormaal therapeut in kwestie behandelt patiënten door middel van gesprekken en door te magnetiseren. De Belastinginspecteur is van mening dat alle behandelingen van de therapeut belastbaar zijn. De therapeut staat immers niet ingeschreven in het register voor beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG-register). Daarnaast zijn de behandelingen niet vergelijkbaar met die van een psycholoog, vindt de Belastinginspecteur.

Het hof stelt in zijn uitspraak van 18 april 2013 dat de gespreksbehandelingen van de therapeut wel degelijk overeenkomen met de diensten die psychologen verlenen. Deze zijn volgens de (Nederlandse) wet vrijgesteld van omzetbelasting. Het magnetiseren is volgens de (Nederlandse) wet echter wel belastbaar.

De therapeut kan zich daarnaast beroepen op de Europese richtlijnbepalingen voor medische diensten. Hieruit is af te leiden dat zowel voor de gespreksbehandelingen als voor het magnetiseren geen omzetbelasting verschuldigd is. 

2 opmerkingen:

  1. Laten ze eens de btw op de dierenarts afschaffen. Wie kinderen heeft, krijgt kinderbijslag, maar dieren worden als luxeproducten beschouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om je de waarheid te zeggen: dat denk ik ook wel eens. En ik hoop het ook trouwens. Want anders was het wel heel erg zinloos allemaal.

    astro

    BeantwoordenVerwijderen