Respect voor dieren

vrijdag 21 juni 2013

Ziektelast (DALY)

DALY combineert sterfte en ziekte

De ziektelast ('Burden of Disease') is de hoeveelheid gezondheidsverlies in een populatie die veroorzaakt wordt door ziekten. De ziektelast wordt uitgedrukt in DALY's ('Disability-Adjusted Life-Years').
 
De DALY kwantificeert gezondheidsverlies en is opgebouwd uit twee componenten:
  • de jaren verloren door vroegtijdige sterfte , en

  • de jaren geleefd met ziekte.

 

4 opmerkingen:

  1. Er wordt dus meer gerookt dan gevrijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, het verlies aan Daly's is het grootst bij roken, het kleinst bij onveilig vrijen. Anders gezegd: de gevolgen van onveilig vrijen zijn minder schadelijk dan die van roken.

      Verwijderen
  2. De gevolgen van onveilig vrijen zijn zeker niet minder schadelijk dan die van roken: ongewenste zwangerschappen, geslachtsziekten zoals AIDS en syphilis, mondholtekanker en baarmoederhalskanker. De laatste ziekte kun je ook krijgen als er een condoom wordt gebruikt bij de geslachtsgemeenschap, omdat het virus dat die ziekte veroorzaakt tevens op de huid zit die niet door een condoom wordt bedekt. Hoge bloeddruk is vaak een kwestie van aanleg: iemand die er zijn hele leven op los heeft gepaft, kan een lage bloeddruk hebben en iemand die nooit heeft gerookt een hoge. Om Robert Long te citeren: van leven ga je dood.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kanker is ook vaak een kwestie van aanleg, zoals zoveel ziektes. Veilig vrijen is vrijen van mensen die nooit eerder geslachtsgemeenschap hebben gehad. Voor de anderen is het gezonder om alle penetratie (vaginaal, anaal en oraal) te vermijden. Helaas willen veel mannen hier niet aan en geven vrouwen maar toe.

    BeantwoordenVerwijderen