Respect voor dieren

donderdag 20 juni 2013

Verbod op alle dierproeven voor cosmetica

Brussel, 11 maart 2013

Verbod op alle dierproeven voor cosmetica in de EU
De laatste termijn voor de geleidelijke uitbanning van dierproeven voor cosmetica in de EU is vandaag verstreken. Vanaf vandaag mogen in de EU geen op dieren geteste cosmetica meer op de markt worden gebracht.
In een mededeling van vandaag bevestigt de Commissie haar toezegging om de in 2003 door de Raad en het Parlement vastgestelde termijn na te komen; ook beschrijft zij hoe ze het onderzoek en de innovatie op dit gebied verder wil ondersteunen en het dierenwelzijn in de hele wereld wil bevorderen.
De commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid, Tonio Borg, verklaarde: "De inwerkingtreding van het volledige verkoopverbod geeft een belangrijk signaal af over het belang dat Europa aan dierenwelzijn hecht. De Commissie is vastberaden de ontwikkeling van alternatieve methoden te blijven ondersteunen en landen buiten de EU aan te sporen onze Europese aanpak te volgen. Dit is een grote kans voor Europa om een voorbeeld van verantwoordelijke innovatie op het gebied van cosmetica te stellen, zonder concessies aan de consumentenveiligheid te doen."
 ***
Commentaar
Mocht je denken dat iedere burger gelukkig zou zijn met dit verbod, dan heb je het mis. Dan heb je buiten de propagandisten voor dierproeven gerekend, verenigd in de Stichting Informatie Dierproeven (SID).
Zij wensen het verbod te relativeren, als volgt: “de kans dat nieuwe innovaties voor Europese consumenten beschikbaar komen is kleiner geworden.” * 
Los van het taalgebruik - “nieuwe innovaties” -  wensen deze mensen er niet aan te denken dat innovaties ook op andere wijzen, zonder dierproeven, gevonden zouden kunnen worden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten