‘Coen’ is de nieuwe naam van het tijdschrift dat de Antidierproevencoalitie uitgeeft.
De recente publicatie, nr. 17, is ongedateerd, telt 24 bladzijden op A4-formaat en is luxueus uitgevoerd. In full colour, op zeer goede kwaliteit, glanzend papier. Veel mooie foto’s op groot formaat.
Het bevat geen advertenties, dat maakt de uitgave nog duurder en trekt een zware wissel op de het ADC-budget. Bedoeling is twee keer per jaar te verschijnen. Oplage is niet bekend. Ook verdere details ontbreken: wie voert de redactie? Wie verzorgt de vormgeving? Slechts enkele stukken, meest columns, zijn ondertekend, t.w. door Robert Molenaar, Hans Bouma en André Menache.
De vorige uitgave was waarschijnlijk ‘Gerdje’, eveneens ongedateerd en zelfs ongenummerd. Het lijkt veel op Coen, maar de laatste heeft een leesbaarder lettertype.
Een eerder nummer - 15, zomer 2011 - had al dezelfde opzet, maar was veel dunner en eenvoudiger.
Tussentijds verscheen nog een rapport over apen en hersenonderzoek, een vertaling en samenvatting van de Engelse publicatie van Menache.
De vraag is of de markt deze uitgaven allemaal aan kan. We hebben al een blad als 'Change', en ook het tijdschrift van de Vissenbescherming kreeg onlangs een facelift. Het ADC moet rondkomen van de opbrengst van donaties, en het heeft ook nog veel andere uitgaven. Een financiële verantwoording bijv. in een jaarverslag, heb ik niet kunnen vinden.
Het nieuwe nummer wordt vooral gevuld met berichten over acties. In Oss, Maastricht, Nijmegen. Het beste stuk is m.i. dat over het gesprek van Molenaar en Menache met het bestuur van de Radboud universiteit in Nijmegen. Dat contact wordt in februari voortgezet.
Wat in het algemeen opvalt, is de sterke nadruk op het misbruik van enkele soorten. Primair wordt actie gevoerd tegen het misbruik van apen; secundair tegen dat van honden en katten. (ADC-burgerinitiatief) Er is wat te zeggen voor die strategie, zij het dat we ook de andere soorten nooit mogen opgeven. Vreemd is dat het beruchte primatencentrum in Rijswijk buiten schot blijft.
Wat verder opvalt, is de sterke wens om misbruikte apen niet af te maken maar te bezorgen bij AAP in Almere. Over het verblijf in Almere wordt erg opgewekt gedaan en het is natuurlijk ook een verbetering. De vraag is echter wel hoeveel apen Almere kan opvangen en ook, waar ze uiteindelijk terecht komen. Ik denk bijv. niet dat de Apenheul op dergelijke dieren zit te wachten. Hier zou ik wel meer details over willen lezen.
Overigens een ongemakkelijke combinatie: AAP - ADC. Het is duidelijk dat de uiterst behoudende AAP-directie liever aansluiting zoekt bij iets suffigs als de Dierenbescherming.
Op het gebied van dierproeven kent de Benelux geen betere organisatie dan de Antidierproevencoalitie. Voor twee tientjes per jaar maak je het ADC groter en sterker. Triodosbank 786939079.
ik snap je opmerking. je denkt dat glossy papier, fullcolour, grote foto's een magazine duurder maken, zoals velen zullen denken. dat is echter niet zo, weet ik als grafisch ontwerper die dus dagelijks te maken heeft met drukwerk. natuurlijk is zwartwit goedkoper. internetdrukker bieden tegenwoordig echter heel voordelig drukwerk aan. vaak is het zo dat drukken op een mat, uncoated papier duurder is. en het ontwerp? dat wordt door mij gedaan en is gratis! het is overigens geen opvolger van 'gerdje', maar van het ledenblad van ADC. belangrijke organisatie, ADC, zeker nu proefdiervrij zich op een andere manier gaat profileren. dus ik zou zeggen, maakt ADC inderdaad groter en sterker!
BeantwoordenVerwijderenDank voor info! Je hebt zeker eer van je werk, het ziet er heel mooi uit, dus je naam had er wel bij vermeld mogen worden!
Verwijderenhoi barend,
BeantwoordenVerwijderendank voor het compliment!
aline
ADC zou eens een visje bij Proefdiervrij moeten uitgooien om te zien of niet samenwerking mogelijk is.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat Zuidgeest daar heel blij mee zou zijn.
Sinds wanneer gooien dierenrechtenactivisten visjes uit?
BeantwoordenVerwijderen