Respect voor dieren

woensdag 4 januari 2012

Nederland in Europees Parlement

De Nederlandse politiek is verdeeld in 10 politieke partijen, hieronder in volgorde van zetelaantal. Tussen haakjes erachter het aantal zetels in het Eur. Parlement (EP); dit laatste weerspiegelt dus niet de huidige vaderlandse  krachtsverhoudingen.

1
VVD
31
3
2
PvdA
30
3
3
PVV
24
4
4
CDA
21
5
5
SP
15
1
6
GL
10
3
7
D66
10
3
8
CU
5
1
9
SGP
2
1
10
PvdD
2
 -

Het Europese parlement is verdeeld in zeven fracties; erachter het totale aantal EP-zetels:

1
Socialisten
185
2
Linksen
34
3
Groenen
56



4
Liberalen
85



5
Conservatieven
55
6
Vrijheid en democratie
(ultra-conservatieven)
28
7
Eur. Volkspartij
265


Dat betekent dat Nederlandse partijen kleur moeten bekennen terwille van hun afvaardiging naar het Europese parlement.
Opmerkelijkst misschien is de EP-indeling in Socialist versus Links. De ene linkse is de andere niet. Dat stemt aardig overeen met de Nederlandse situatie waarin de PvdA onderdeel is van de fractie van Europese Socialisten, terwijl de SP deel uitmaakt van de fractie van Linksen.

GroenLinks vind je niet hier maar bij de Europese Groenen. Groen domineert hier blijkbaar Rood, of Links. De vraag is dan waarom GroenLinks zich zo noemt. Blijkbaar kan ze zich niet losmaken van haar communistische wortels.

De VVD zit keurig waar je haar verwacht: bij de liberalen. Hoewel: D66 noemt zich graag ‘progressief-liberaal’. Er zijn dus verschillende liberale smaken, net zoals dat bij de socialisten het geval is. D66 wil zich blijkbaar afzetten tegen de VVD die door haar als ‘conservatief-liberaal’ beschouwd wordt. Hoe dan ook, de veilingmeester Pechtold moet niks van links of socialisme hebben, dat is wel duidelijk.

De echte Conservatieven in het EP zijn afgevaardigden van het kaliber Christen-Unie. En ook hier kan het nog erger: de SGP vindt ‘conservatief’ nog veel te modern en sluit zich aan bij een fractie die zich ‘Vijheid en democratie’ noemt: de ultra-conservatieven. De naam is voor ons een bekende klank maar hiermee wordt dus niet de VVD bedoeld!
En ze mogen dan allemaal de Bijbel als basis en leidraad hebben, het CDA ziet het toch weer heel anders dan SGP en CU; die sluit zich aan bij de ‘Europese Volkspartij’.
Je ziet ook: zelfs àls we ooit van het CDA verlost zouden raken, dan nog blijven we in Europa zuchten onder dit enorme, conservatieve en opportunistische juk.

De PVV heeft zich met haar vier afgevaardigden bij geen enkele fractie aangesloten. Zij valt onder de universele splinters van ‘niet-ingeschrevenen.’

Ook het Europese Parlement laat dus ‘fraai’ zien hoe kleingeestig mensen denken. Geen drie hoofdstromen maar zeven splinters. Links is niet links genoeg, de ene liberaal is vies van de andere, de bijbel is voor vele interpretaties vatbaar.

De Partij voor de Dieren houdt staande dat ze links noch rechts is, gezien het feit dat dieren dat ook niet zijn. Mocht ze erin slagen een of meer zetels in het EP te bemachtigen, dan zal ze zich vermoedelijk toch scharen in de fractie van de Groenen.
Voor zover ik tot nu toe gezien heb is Kartika Liotard de meest diervriendelijke Nederlandse afgevaardigde. Toch rust er ook een smetje op haar blazoen. Zij werd verkozen als lid van de SP, maar ze heeft met die partij gebroken. Wel is ze deel blijven uitmaken van de fractie van de Linksen.

3 opmerkingen:

  1. De Partij voor de Dieren miste net een zetel die aan de PVV werd gegeven. Je hebt het over de communistische wortels van GroenLinks: deze partij komt ook voort uit de PSP en de PPR, eveneens linkse partijen. De EVP, die mede in GL opging, voer ook een linkse koers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Marcel: Des te opmerkelijker dat GL in Europees verband kiest voor Groenen, en niet voor Linksen of Socialisten.
    'Groen' is hip & hot. Niet links, niet rechts. Ofwel: en links en rechts...

    N.B. De PVV was bijna een zetel kwijt geweest doordat Van der Stoep eruitstapte en voor zichzelf begon. Maar door de uitbreiding mocht de PVV deze zetel door een ander laten bezetten: Zijlstra. Over geluk heeft de PVV niet te klagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. GL is sociaal-liberaal geworden in plaats van socialistisch. De enige echt linkse partijen zijn de SP en de Partij voor de Dieren. De linkervleugels van de PSP en de CPN waren destijds tegen een samengaan met de milieupartij PPR in GroenLinks. Men vreesde verwatering van socialisme en pacifisme en die vrees werd bewaarheid. Toen Paul Rosenmöller GL aanvoerde, was het nog redelijk, maar bij Femke Halsema is het bergafwaarts gegaan. Jolande Sap is nóg erger.

    BeantwoordenVerwijderen