Respect voor dieren

zondag 1 januari 2012

Jeugdjournaal:kun je nog liegen, lieg dan mee

Als je de uitzending van het jeugdjournaal bekijkt met de reportage van de verhuizing van 16 apen van MSD/Organon Oss naar AAP Almere, dan zie je weer hoe moeilijk het is fatsoenlijk verslag te doen van zelfs zo’n simpele gebeurtenis. Het is een kinderversie van de leugen en het bedrog die wij als volwassenen op het gebied van dierproeven gewend zijn.

Het opvallendst aan het filmpje is het misbruik van het woord ‘leven’. 

Er wordt een getal genoemd van 575.000. Zo’n cijfer snapt al geen kind. Je kunt in zo'n geval beter spreken van ruim een half miljoen, dan weet een kind wel dat om heel veel gaat.
Ernstig is dat tot tweemaal toe in dit verband het woord L E V E N gebruikt wordt. Dat is grove misleiding. Gezegd had behoren te worden dat die 575.000 dieren, dat enorme aantal, GEDOOD wordt, maar dat de apen in kwestie, door omstandigheden, bij grote uitzondering aan de dood ontkomen.
Dat en niks anders is de waarheid. 

De onnozele halzen van het Jeugdjournaal zijn geen partij voor Monique Mols (foto), die al vele jaren als voorlichter aan Organon verbonden  is.
Weggelaten wordt dat dit uitsluitend het jaar 2010 betreft, en dat ieder jaar zoveel (of meer) dieren misbruikt en gedood worden, en niet alleen in Nederland…

Herhaald wordt dat het over ‘een paar honderd apen’ gaat. 448 dieren : is dat ‘een paar honderd’? En waarom worden de ca. 1000 apen in het BPRC Rijswijk niet genoemd?!

Dan wordt er gezegd dat de apen ‘een fantastisch leven’ krijgen. In een dierentuin welteverstaan. Nog meer misleiding. Het kan niet op.

En zo kunnen we doorgaan. Misbruik van apen voor een middel “om te voorkomen dat vrouwen zwanger worden”. Geen wonder dat MSD van zo’n ballentent af wil.

Hoewel de Jeugdjournaalredactie in de uitzending Pepijn Crone expliciet laat zeggen dat er altijd “veel discussie” over het onderwerp is, is ze niet in staat hierover een zorgvuldige reportage te maken. 

5 opmerkingen:

  1. "Als je niet zwanger wil worden, moet je appelsap drinken."
    "Ervoor of erna?"
    "In plaats van."

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook vivisectie krijgen kinderen met de paplepel ingegoten. Van een dierproevenlab naar een dierentuin doet denken aan overplaatsing van een vernietigingskamp naar een veredeld concentratiekamp.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nieuws van vandaag: Proefdiervrij heeft de strijdbijl begraven en wil samen met dierproeflaboratoria zoeken naar alternatieven. Weer wordt een volledig verbod op dierproeven op de lange baan geschoven. Proefdiervrij stelt zich op dit gebied nu net zo soepel op als de Dierenbescherming.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je dan zonnodig commentaar wilt geven, zeg dan dat het wettelijk staat voorgeschreven dat je medicijnen op dieren moet testen. Dat doet een bedrijf echt niet voor zijn lol, want heb je wel enig idee hoeveel geld dat kost? Je moet dus in Den Haag/ Brussel/ Washington protesteren. En ook enig idee wat de afname is van het aantal proefdieren de afgelopen 20 jaar?
    De term misbruik is dan in deze ook misplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier is iemand aan het woord die totaal van niets weet (en waarschijnlijk zelfs de uitzending van het jeugdjournaal niet gezien heeft).

      Toch niet Monique Mols zelf toevallig?

      Verwijderen