Respect voor dieren

zondag 8 januari 2012

Respect en wereldbeeld


Hoe nauw respect samenhangt met het wereldbeeld, wordt goed geïllustreerd door het internationale optreden van Amerikanen. Op het rechtsstelsel van die samenleving is, zover ik weet, weinig aan te merken. De doodstraf is barbaars maar dat is een strafsanctie, die niet algemeen is en gelukkig steeds meer terrein verliest.
Maar voor het overige: Dominique Strauss Kahn kan er over meepraten.

DSK was weliswaar geen Amerikaan maar in ieder geval een westerling, zeg: een van ons. Hij kreeg de behandeling waar hij recht op had.

Dat wordt anders wanneer de Amerikaan te maken krijgt met niet-westerlingen. Dan valt snel het masker en komt de primitieve menselijke aard weer terug aan het licht. Het beste voorbeeld zijn de gedragingen van de militairen in Bagdad, m.n. in de Abu Ghraibgevangenis. Niet alleen werden de weerloze gevangen daar vernederd, sommige werden ook gemarteld, o.a. ‘water boarding’. 
Zelfs het oorlogsrecht staat marteling niet toe.

Een ander voorbeeld is het  gevangennemen en zonder proces jarenlang gevangen houden van verdachten op Guantanamo Bay. In strijd met zijn verkiezingsbeloften kon de zelfs de nieuw gekozen president Obama de sluiting ervan niet voor elkaar krijgen…
 ***
Van de niet-westerse mens kun je nog verder afdalen en nog meer respect verliezen. Je komt dan tenslotte terecht bij het dier. Respect is hier niet meer van toepassing. Alleen bij uitzondering staat er straf op het mishandelen van dieren in de VS, en dat geldt dan ook nog maar alleen voor heel bepaalde soorten (huisdieren).

3 opmerkingen:

  1. In Afghanistan worden mensen die van terrorisme worden verdacht in gevangenissen die onder Amerikaanse leiding staan ook gemarteld.

    Wat dieren betreft, valt het mij bij de aftiteling van moderne Amerikaanse films waarin een dier voorkomt op dat wordt verklaard dat voor het maken van de film geen dier is mishandeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rob Vreeken (Volkskrant)9 januari 2012 om 02:59

    In de campagne van 2008 beloofde Obama zijn kiezers dat hij op de allereerste dag van zijn presidentschap Guantánamo Bay zou sluiten.

    Komende woensdag bestaat de gevangenis tien jaar, en hij is nog altijd niet gesloten.

    Obama heeft, om zijn verkiezingsbelofte te kunnen uitvoeren, kennelijk net iets meer tijd nodig dan hij had gedacht.

    Dat is 't mooie van het Amerikaanse systeem: de president kan alle kanten op, maar het is uiteindelijk het Pentagon dat beslist welke kant dat is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Amerika lijkt Nederland wel: Nederlandse politici komen hun verkiezingsbeloften ook vaak niet na. Je vraagt je bijna af waarom je nog naar de stembus zou gaan.

    BeantwoordenVerwijderen