Respect voor dieren

maandag 2 januari 2012

Vuurwerkverbod

Raadsleden van GroenLinks proberen opnieuw te bereiken dat in Nederland een vuurwerkverbod voor particulieren wordt ingesteld. 
Een eerdere poging daartoe strandde bij de Tweede Kamer, maar de Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte ziet mogelijkheden voor een nieuw burgerinitiatief.
Bonte wil dat het Vuurwerkbesluit uit 2002 zo wordt aangepast dat het uitluiden van het oude jaar met vuurwerk voortaan alleen nog maar door professionele vuurwerkbedrijven mag worden gedaan, onder toezicht van een gemeente. 
Als dat onhaalbaar blijkt, wil hij dat wettelijk wordt vastgelegd dat gemeenten zelf uitmaken of ze het afsteken van vuurwerk door particulieren al dan niet toestaan. 

'Het Rijk decentraliseert zo veel taken', zegt Bonte, die al jarenlang pleit voor een vuurwerkverbod. 'Waarom zouden wij als gemeenten dan niet zelf mogen zeggen of we willen dat consumenten vuurwerk kopen en afsteken? Wij zitten straks weer met de schade.'

In 2009 sneuvelde een burgerinitiatief van Bonte en zijn Haagse collega-politicus David Rietveld bij de Tweede Kamer. Hoewel het duo ruim voldoende steunbetuigingen (65 duizend) kreeg om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer geplaatst te krijgen, werd het pleidooi voor het instellen van een vuurwerkverbod niet in behandeling genomen. 

Steeds meer burgemeesters willen echter een discussie over een vuurwerkverbod. De Hilversumse burgemeester Broertjes sluit zich aan bij de oproep van zijn collega's uit Rotterdam en Nijmegen.
In Hilversum explodeerde in de nacht van oud op nieuw een soort vuurwerkbom bij theater Gooiland. De glazen pui ging aan diggelen en er raakten zeker drie mensen gewond. Broertjes spreekt van een krankzinnige actie en bijna-ramp, omdat er vlakbij een vrachtwagen stond met nog eens 1000 kilo zwaar vuurwerk.

***
Commentaar
Het burgerinitiatief is niet populair bij de Kamerleden. Meer dan de helft van de tot nu toe ingediende initiatieven werd niet eens plenair behandeld, maar vlotjes 'niet ontvankelijk' verklaard (zie onder).
De vraag is dan hoe zinvol dit instrument nog is, tegenover een Tweede Kamer die er duidelijk geen zin in heeft. Dit is de burger afschepen met een fopspeen.
De Tweede Kamer houdt ook niet van referendum  Het wil het liefst de burger op afstand houden. Democratie is mooi, maar moet niet te dichtbij komen. En dan hebben we ook nog een Eerste Kamer! Wel een wonder dat er ooit wat verandert in dit land.

N.B. In Italië geldt in meer dan 830 gemeenten, waaronder grote steden als Turijn, Venetië en Bari, een vuurwerkverbod. Voor Nederland: teken de petitie hier.

  1. Burgerinitiatief voor Rookvrije Horeca (19 mei 2006; niet ontvankelijk verklaard)
  2. Burgerinitiatief Landelijke regeling van de horecasluitingstijden (18 maart 2008; niet ontvankelijk verklaard)
  3. Burgerinitiatief Stop Fout Vlees (13 februari 2007; plenair debat Tweede Kamer op 13 december 2007)
  4. Burgerinitiatief Meer Plezier met Minder Vuurwerk (18 februari 2009; niet ontvankelijk verklaard)
  5. Burgerinitiatief Betere diagnose- en behandelmogelijkheden ziekte van Lyme (11 mei 2010; ontvankelijk verklaard)
  6. Burgerinitiatief Aanpassing beleid bij opleggen TBS-maatregel (18 mei 2010; niet ontvankelijk verklaard; doorverwezen naar Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie)
  7. Burgerinitiatief Voltooid Leven (18 mei 2010; ontvankelijk verklaard)
  8. Burgerinitiatief Nederland krijgt nieuwe energie (7 december 2010; niet ontvankelijk verklaard; doorverwezen naar Kamercommissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie)
  9. Burgerinitiatief Invoer actieve donorregistratie (7 december 2010; niet ontvankelijk verklaard; doorverwezen naar Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
  10. Burgerinitiatief AOW-bedrag Omhoog (18 januari 2011; ontvankelijk verklaard)
  11. Burgerinitiatief verbod dierproeven (honden en katten) (1 juni 2011; niet ontvankelijk verklaard)

7 opmerkingen:

  1. Vuurwerk is terreur. Stop ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De handtekeningen stromen binnen, uit grote steden en kleine dorpjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Watjes, een beetje in jullie broek schijten voor een paar knallen eens in het jaar...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als mensen met hartproblemen je niets kunnen schelen, denk dan in elk geval aan de dieren, meneer Anoniem. Het is walgelijk dat een deel van de bevolking meent het recht te hebben het hele land op 31 december en eerder lastig te vallen met lawaai tot diep in de nacht. Lezen, schrijven en zelfs televisiekijken worden onmogelijk gemaakt door lieden die hun frustraties botvieren door herrie te maken. En dan heb ik het nog niet eens over de gewonden die door het vuurwerk worden gemaakt, zoals kinderen die een oog verliezen en brandwonden oplopen. De gemeente kan door deskundigen op een veilige plek siervuurwerk laten afsteken voor de liefhebbers, maar woonwijken en weilanden horen hiervan verschoond te blijven. Door alcoholmisbruik wordt alles nog erger, zoals agressie tegen hulpverleners.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 2.704 handtekeningen tot nu toe. Kom op, jongens: tekenen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bakoenin zei dat volksvertegenwoordigers niet het volk vertegenwoordigden, maar zichzelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tegelijk zijn politici bang het volk tegen zich in te nemen. Om deze reden durft geen enkele andere partij dan de Partij voor de Dieren voor een hengelverbod te pleiten. Ik ben benieuwd hoe het afloopt met het voorstel om particulier vuurwerk te verbieden. In elk geval merk ik dat de weerstand tegen dit uit de hand gelopen mannenvermaak toeneemt.

    BeantwoordenVerwijderen