Respect voor dieren

vrijdag 28 augustus 2009

Où sont les neiges d'antan?

Image and video hosting by TinyPic

In “Villon et les neiges d'antan” toonde Paul Verhuyck aan dat François Villon in de Ballade des dames du temps jadis oftewel Ballade des Neiges d'antan hoogstwaarschijnlijk sneeuwpoppen heeft beschreven.

Image and video hosting by TinyPic

2 opmerkingen:

  1. Anno 1511 - Brussel is sneeuwwit. Meer dan 100 sneeuw- en ijssculpturen vullen het straatbeeld: mythische en bijbelse figuren, dieren en volksfiguren. Jan Smeken, de officiële stadsdichter van Brussel en 'factor' - zeg maar auteur en regisseur - van de rederijkerskamer ’t Mariakranske, schrijft over dit sneeuwpoppenfestival een gelegenheidsgedicht getiteld: 'Het wonder dat in die stad van Brussel gemaakt was van ijs en sneeuw, die wel geraakt was’.

    In 2007 viert de rederijkerskamer ’t Mariakranske-De Wijngaard haar 500ste verjaardag. Naar aanleiding van deze bijzondere verjaardag organiseert de rederijkerskamer samen met de erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie een nieuw sneeuwpoppenfestival.

    Centraal staat het oude zestiende-eeuwse verslag van Jan Smeken. Hij beschrijft niet alleen de ijssculpturen maar schetst ook een satirisch portret van de toenmalige maatschappij en geeft een beeld van de heersende burgermoraal. De tekst van Smeken blijkt nog verrassend actueel te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben wel benieuwd hoe Paul Verhuyck heeft willen aantonen dat het om sneeuwpoppen ging. Ik heb het gedicht altijd opgevat als een mijmering over de goede, oude tijd, toen er nog interessante vrouwen waren en de sneeuw witter was.

    BeantwoordenVerwijderen