Respect voor dieren

dinsdag 11 augustus 2009

Pudeur

Een vrouw die de fiets neemt, stapt daar heel zedig op, d.w.z. dat ze zoveel mogelijk haar benen bij elkaar houdt. Dat lukt redelijk goed met de gewone damesfiets.
Heel anders dan de heren die bij het opstappen hun rechterbeen ongegeneerd hoog over het zadel slingeren en daarbij hun klok- en hamerspel vrij laten rondzwaaien in het boxershort.
Bij het instappen in de auto daarentegen verliest een vrouw haar pudeur. Zij staat daarbij een kort moment zo wijdbeens als maar mogelijk is: met één been al in de auto, het andere nog erbuiten.
Het achterwerk steekt ze ver naar achteren om op de juiste plaats in de stoel te belanden.
Op het laatste moment wordt het ‘buitenbeen’ bijgetrokken.
Opgelucht slaat ze het portier met een harde klap dicht.

Er is nauwelijks een andere houding te bedenken die zo onelegant is. Tegelijk zullen er weinig taxichauffeurs (en andere heren) zijn die niet graag het portier voor een vrouw openhouden.
Ik vind het vreemd dat bij de duizenden automodellen er geen enkel ontwerp is dat de instap voor de vrouw wat comfortabeler maakt.

Image and video hosting by Ti-nyPic

Dameszadel
Ik wilde het even hebben over het dameszadel. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen, dat vrouwen in een ander zadel paardreden dan mannen, alhoewel er nog steeds een Nederlandse vereniging ‘Het Dameszadel’ actief is.

Maar het idee erachter vind ik wel grappig. Het zitten met gespreide benen werd kennelijk – door mannen - gezien als onkuis. Dat is trouwens nog steeds zo: een dame die zit, houdt haar knietjes bij elkaar. Een vrouw spreidt haar benen alleen in, laten we zeggen, uitzonderlijke situaties. Overigens moet wel bedacht worden dat je met een gewone jurk niet op een paard komt.

Er moest dus iets op gevonden worden, om vrouwen ‘netjes’ op een paard te laten zitten. Dat werd een zadel waarbij ze de benen aan dezelfde kant hebben, dus bij elkaar. Maar om er niet af te glijden heeft de amazone een ‘hoorn’ tussen haar benen, waaraan het rechterdijbeen steun heeft. Een kleine concessie. Van hoe dat voelt heb ik geen idee; krijg je er geen blauwe plekken van?

Image and video hosting by TinyPic

Hoe dit verder ook zij, sinds vrouwen algemeen lange broeken dragen – na WO II – is er geen reden meer om nog verschil te maken in zadel.

Wat het beste voor het paard bij dit alles is? Een vrouw weegt meestal niet veel, dus ik denk dat dat niet veel zal uitmaken. Maar dat het conventionele zadel makkelijker rijdt, ook voor het paard, lijkt me buiten kijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten