Respect voor dieren

maandag 19 september 2011

Baarmoederhalskanker: bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker gebeurt door middel van het maken van een uitstrijkje; het duurt en minuut of tien. Het kost niets en u kunt het altijd laten doen door een vrouwelijke arts of assistente.

Van de 800.000 vrouwen die jaarlijks opgeroepen worden voor onderzoek naar baarmoederhalskanker is de opkomst slechts 66%, d.i. 528.000 vrouwen.

Slechts 1 op 5 vrouwen die positief (d.i. ongunstig) reageren op het uitstrijkje, heeft de ziekte. Dat probleem is specifiek voor alle zeldzame ziekten. De test vindt zo goed als alle vrouwen  uit de kleine groep met baarmoederhalskanker.

Echter: doordat het uitstrijkje niet volledig betrouwbaar is, testen veel meer vrouwen positief, in totaal ongeveer 13.200. Zij moeten allen nader onderzocht worden. Uiteindelijk zal blijken dat 10.500 vrouwen de schrik van hun leven krijgen terwijl er niets aan de hand is. 

De anderen, 2.700 in getal, lijden echter wel aan de ziekte.

Toch is het uitstrijkje geen slechte test. Een risicogroep van 2,5% kan ermee worden afgezonderd voor nader onderzoek. Het is een heel behoorlijk diagnostisch en ook economisch verantwoord instrument.

***

Bronnen:
  • RIVM 
http://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoeknaarkanker/onderwerpen/baarmoederhalskanker/feiten-cijfers/
  • Wulfert van den Brink, Dat kan geen toeval zijn (2011)
http://www.metsenmets.nl/boeken/dat-kan-geen-toeval-zijn
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten