Het onderzoek waarin werd aangetoond dat vleeseters hufters zijn bleek te berusten op fraude.
Degene die fraudeerde met de data is eruitgegooid. Maar intussen heeft ook Roos Vonk, als hoofdverantwoordelijke voor dat onderzoek, eronder te lijden. Dat heeft ze aan zichzelf te wijten. Overenthousiast over de uitkomst gaf ze veel te snel een persbericht uit, terwijl ze een serieuze waarschuwing van een collega hooghartig in de wind sloeg. Dit alles is te betreuren want Roos Vonk is een van ons.
Wanneer iemand een fout maakt zien de naijveraars meteen hun kans schoon om je af te maken. Het sprekendste voorbeeld daarvan was Linda Duits, die op internet weliswaar op (pseudo)deugdelijke wijze de vloer met haar aanveegde, maar met de titel, ‘Roos Vonk mist academische basisvaardigheden’, al duidelijk maakte wat haar intentie was. Wie een hoogleraar aanwrijft dat deze ‘basisvaardigheden’ mist, valt niet serieus te nemen.
In haar kielzog deed Marcel Hulspas het in de Pers nog eens dunnetjes over: ‘Na de fraude de afgang’.
Nu de stofwolk enigszins geland is komen ook wat bezonnener reacties los. In de Volkskrant neemt Suzanne Weusten, ook een psycholoog, het op voor Vonk. Ze kon ook moeilijk anders want zij had eerder in diezelfde krant een publicatie van Vonk enthousiast besproken. Weusten vindt dat Vonk dom gehandeld heeft maar dat maakt haar gehele oeuvre natuurlijk nog niet waardeloos.
Het interessantst is het overzicht van Maarten Keulemans in de Volkskrant. De schrijver is onverdacht want verdediger van dierproeven. Dan heb je dus niks met dieren.
Het onderzoek naar vleeseters komt niet uit de lucht vallen, schrijft hij. Ter adstructie noemt Keulemans maar liefst een stuk of acht onderzoeken, en verwijst expliciet naar drie tijdschriftpublicaties. Ik stip deze laatste kort aan. Zijn hele verhaal vind je hier.
1. PloS One: ‘The Brain Functional Networks Associated to Human and Animal Suffering Differ among Omnivores, Vegetarians and Vegans.’
Een Italiaans-Nederlandse groep concludeert dat empathie op verschillende manieren neuraal vastligt bij individuen met verschillende voedingsgewoonten.
2. The Journal of Social Psychology: ‘Values and Beliefs of Vegetarians and Omnivores.’
Een Australisch team ontdekte dat vleeseters gemiddeld meer waarde hechten aan machtshiërachieën, logica, verantwoordelijkheid en zelfbeheersing. De vegetariërs scoren hoger op sociale gelijkheid, zelfexpressie, intellectualisme en rechtvaardigheid.
3. Appetite: ‘Meat, morals, and masculinity.’
Onderzoek onder 500 Canadezen liet zien dat zowel omnivoren als niet–vleesters vegetariërs zien als zwak en feminien, maar ook als intellectueel en deugdzaam.
Wat iemand maakt tot een goede wetenschapper
BeantwoordenVerwijderenzijn geen basisvaardigheden, maar een originele en steekhoudende vraagstelling.
Van technokraten gaan er 13 in een dozijn.
De angst die dieren voelen als ze merken dat ze gaan sterven, maakt stresshormonen aan, die ook in het vlees terecht komen dat door niet-vegetariërs wordt gegeten. Hierdoor is de gemiddelde niet-vegetarische mens angstiger en agressiever dan de gemiddelde vegetariër.
BeantwoordenVerwijderen@Lilith: Daarom moet men vlees laten besterven.
BeantwoordenVerwijderenOf dit in de praktijk gebeurt, weet ik niet.
Ach ja, is er echt onderzoek voor nodig?
BeantwoordenVerwijderen"Ik vind het wel zielig om al die kleine roze baby varkentjes onverdoofd te castreren, hun staartjes zonder verdoving af te knippen, hun tandjes te knippen, ze vol te stoppen met antibiotica, ze in hokjes te stoppen zonder daglicht waar ze zich niet om kunnen draaien, ze zo zwaar vet te mesten dat ze door hun pootjes zakken om ze vervolgens met stroomstokken een vrachtwagen in te drijven, waar ze 24 uur in staan zonder eten en drinken omdat ze in Italie Parmaham moeten worden, waar ze vervolgens allemaal afgeslacht worden terwijl ze het gegil en gekrijs van de slachtoffers voor hun horen en de geur van angst en bloed ruiken, maar ja, ik vind het zo lekker."
Egoistisch toch?
Duidelijk onderzoek volgens mij en ik ben niet eens een wetenschapper.