Respect voor dieren

vrijdag 2 september 2011

PVV en Koninklijk Huis

De PVV wil de monarchie behouden maar vindt dat er een einde moet komen aan de politieke invloed van de koning. De partij van Geert Wilders presenteert daarom een initatiefwetsvoorstel om het staatshoofd uit de regering te halen.
Ook vindt de PVV dat de Koning geen voorzitter van de Raad van State meer mag zijn en zich niet meer mag bemoeien met de vorming van een kabinet na verkiezingen. Wat overblijft, is een representatieve en ceremoniële rol voor het staatshoofd.

Commentaar
Wat dit initiatiefvoorstel van wet vooral laat zien is hoe sterk de PVV zich voelt. Tornen aan de positie van het koningshuis, daar rust een zwaar taboe op. Je moet van goeden huize komen om je daaraan te wagen. Je kunt veel kritiek op Wilders hebben, maar een angsthaas is hij niet.

Er wordt al jaren en jaren over gefluisterd - door het 'Republikeins Genootschap' wel eens wat luider - maar niemand die het serieus aandurft, uit angst voor de volkswil. Heeft D66 wel eens een serieuze poging tot hervorming van het staatsbestel gedaan? Veel verder dan ‘de gekozen burgemeester’ zijn ze niet gekomen. In feite zelfs tot daar niet.

Je ziet aan de huidige stellingname van de meerderheid van de Kamerleden alweer direct de angst voor de kiezer. De burgerij vergaapt zich nu eenmaal graag aan het sprookje van de Bladgouden Koets, van Hemelse Paleizen en Vormelijke Lakeien in operette-achtige livreien. Zelfs de zuinige Nederlander heeft daar wel een paar centen voor over!
Hoogtepunt van de monarchie is echter de Koninklijke Onderscheiding. Wie een lintje mag opspelden, die kan gerust zijn hoofd neerleggen: die heeft niet voor niets geleefd. De absurditeit van de monarchie in de vorm van een stukje stof. 
Overigens kennen republieken ook deze toeters en bellen, maar er gaat natuurlijk niets boven een koninklijke boerenlul.

De Partij voor de Dieren lift mee op het antimonarchale sentiment, zij het angstiger. Bont en jacht zijn echter krachtige argumenten voor afschaffing. (Het niet betalen van belasting is een andere steen des aanstoots.)

Ridder Barend
Orde van de Dubbele Bijl
Kreta

5 opmerkingen:

  1. De vroegere Pacifistisch Socialistische Partij was zó republikeins dat de fractievoorzitter niet eens naar de opening van de Staten-Generaal ging. Bij Wilders zal ook wel zijn woede over een kersttoespraak van de koningin een rol spelen waarin zij indirect kritiek op hem uitte. Ik werd eens uitgenodigd voor de opening van de Staten-Generaal, maar gaf de uitnodiging door aan een Duitse collega die het prachtig vond om een koningin te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel mensen weten niet dat de dubbele bijl het symbool was van de Griekse fascisten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Repelsteeltje: Inderdaad heb ik Jan Best daar nooit over gehoord! Hij beperkt zich nl. tot wat er zo’n 2000 jaar vòòr Chr. gebeurde. http://www.jangpbest.nl/

    Best is een van de oprichters van de Alverna Research Group, die is gespecialiseerd in de ontcijfering van nog onbekende schriften.

    Aan de hand van het Egyptisch Hiëroglifisch, en van zijn reconstructie van het Lineair A en het Kretenzisch Hiëroglifisch, is Best ervan overtuigd het Byblosschrift succesvol te hebben ontcijferd. Dit blijkt uit zijn onlangs gepubliceerde boek 'Het Byblosschrift ontcijferd'.

    Bests idee dat het schrift genaamd Lineair A op Kreta ook Semitische kenmerken bezit, stuit op weerstand bij vakgenoten die voornamelijk zijn geschoold in de klassieke talen.
    Zij zien juist Kreta zelf als voedingsbodem voor een geschreven taal.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Repelsteeltje: Het Italiaanse fascisme werd ook geïnspireerd door de oudheid, zij het dat die niet zover teruggaat als die van de Grieken en Kretenzers.

    Het Italiaanse 'fascio' betekent dan 'bundel(ing)', in de zin van een politieke groepering, en is gerelateerd aan de Latijnse term ‘fasces cum securibus’, het Oud-Romeinse symbool van autoriteit: een bundel roeden om een (enkele) bijl heen, waarvan het blad uitsteekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fascisten grijpen altijd terug naar de Oudheid, zoals nazi's het leuk vonden om rond een eik te dansen. Het Front National heeft Jeanne d'Arc ingelijfd. De dubbele bijl wordt overigens ook door homoseksuelen en feministen als symbool gehanteerd, wat niet wegneemt dat de Griekse fascisten het in de jaren veertig eveneens hebben gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen