Respect voor dieren

woensdag 21 september 2011

Dierenbeschermer van het Jaar (2)

Op 1 oktober 2010 stuurde de Anti Dierproeven Coalitie een aangetekende brief naar het College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen. In de brief werd het College van Bestuur gevraagd een principebesluit te nemen om te stoppen met apenexperimenten. Er kwam echter geen reactie. 
In de brief werd het volgende aan de orde gesteld:    
1. De huidige kooien zijn niet geschikt om primaten te huisvesten. Deze kooien zijn dermate klein dat de apen zich onvoldoende kunnen bewegen. De apen hebben geen enkele mogelijkheid om hun natuurlijke ge­drag uit te oefenen. De kooiverrijking zoals het aanbieden van speelgoed en het aanzetten van een video kan op geen enkele wijze voorzien in de behoeften van de aap. Het is ook schrijnend om te zien dat de kooien staan in een ruimte die vele malen groter is dan de daadwerkelijke kooiopstelling.
2. De Radboud Universiteit gebruikt apen in neurologische experimenten. Hierbij worden implantaten in de schedel van de aap geplaatst om de activiteit van de neuronen te kunnen meten wanneer de betrokken aap een handeling verricht. Deze experimenten tonen grote overeenkomsten met neurologisch onderzoek met apen dat wordt uitgevoerd binnen verschillende andere universiteiten in Europa (Parma, Utrecht, Leuven, Newcastle). De meerwaarde van het voortzetten van apenstudies voor dit type onderzoek is onduidelijk, gezien het grote aantal reeds uitgevoerde studies en de aanwezigheid van vele publicaties. De drie mannetjesapen zitten geïsoleerd van elkaar omdat zij elkaar zouden aanvallen. Toch kunnen deze apen elkaar elke dag zien en moeten zij de tijd doorbrengen in dezelfde kamer. Dit zijn factoren die stress en nervositeit in de hand werken. Het ontbreken van een partner van het vrouwelijk geslacht en het ontbreken van een groep voor de apen is opnieuw een inbreuk op hun natuurlijke gedrag.
3. Aan de aanschaf van de apen kleven de nodige bezwaren. Ze zijn afkomstig van een enorme Chinese apenfokkerij. Van daaruit zijn zij vervoerd naar Europa, een transport gedurende welke de apen ruim 50 tot 80 uur opgesloten zitten in kratten. Hun eerste bestemming is apenhandelaar Hartelust in Tilburg, waar zij 3 maanden lang verblijven, wederom in krappe hokken. Vervolgens worden de apen weer in kratten gestopt om te worden vervoerd naar de Radboud Universiteit. Het traject van de apenfokkerij naar de universiteit zorgt voor stress en leed voor de betrokken apen.
4. Het gebruik van apen in onderzoek is niet vanzelfsprekend. Zo voeren de meeste universiteiten in Nederland geen proeven op apen uit.
Marc van Roosmalen
In de brief was ook een reactie opgenomen van primatoloog Marc van Roosmalen. Hij voert de volgende argumenten aan om apenexperimenten af te schaffen:

“Als men bedenkt dat wij, mensen, voor meer dan 98 procent hetzelfde DNA hebben als onze mede­primaten - de apen en mensapen - en apen in gezichtsuitdrukkingen net zo'n uitgebreid scala van innerlij­ke emoties vertonen, zoals angst, pijn, zorgelijkheid, vreugde, uitgelatenheid, speelsheid, verliefdheid, passie, woede en haat, en wij allemaal het vermogen bezitten te associëren, vooruit te denken, en op de ontwikke­ling vooruit te blikken (zij in beelden en wij daarnaast in abstracte taal / woorden), is het onderwerpen van apen aan experimenten net zo afkeurenswaardig als wanneer het mensen zou betreffen."
Daarnaast beschrijft Van Roosmalen hoe een aap, geïsoleerd in een laboratoriumkooi, zich moet voelen.
“Hij wordt gek, krankzinnig, omdat hij gedepriveerd is van al zijn door de miljoenen jaren van evolutie in het regenwoud ontwikkelde natuurlijke behoeften. Net als een mens opgesloten in een isolatiecel, van tijd tot tijd ontworpen aan fysieke en psychische testen, zal hij zich constant afvragen wat hij in hemelsnaam gedaan heeft om zo'n wrede en onmenselijke behandeling over zich af te roepen of gerechtvaardigd te zien." 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten