Respect voor dieren

dinsdag 20 september 2011

Dierproeven met apen


In maart van dit jaar publiceerde de Anti Dierproeven Coalitie een 'Pleidooi voor stopzetting van het gebruik van apen in hersenonderzoek'. Het is een vertaling van een Frans rapport door André Ménache, te vinden op de website van One Voice. Daar ook in het Engels 
De link naar One Voice in 'Pleidooi' werkt niet.

Het rapport in het Nederlands vind je hier. Besproken worden, heel in het kort, experimenten voor Alzheimer, Parkinson, autisme en cognitieve studies.

Het is mooi uitgegeven op glanzend papier, formaat A4, 19 blz. Eenvoudig geschreven, geschikt voor een lekenpubliek. Het is jammer dat de website(s) geen melding maken van de receptie van de brochure door onderzoekers. Er is sprake (op blz. 17) van een artikel in het blad van de Biotechnische vereniging maar dat kan ik op internet niet vinden.

De meest relevante opmerking – voor mij – is die meteen in het begin, over de 'wettelijke verplichting' van dierproeven. Dat is natuurlijk nooit een steekhoudend argument maar hier wordt terecht opgemerkt dat dergelijk verplichte proeven alleen gelden voor toegepast onderzoek; niet voor fundamenteel onderzoek!

Op blz. 12 staat dat de onderzoekers soms twee jaar nodig hebben om de apen te trainen om opdrachten uit te voeren, zoals het herhaaldelijk indrukken van een hendel in reactie op een prikkel. De populariteit en het aanzien die bijv. Frans de Waal geniet, kan ik dan ook niet begrijpen. Hij is werkzaam aan het beruchte Yerkes National Primate Research Center in Atlanta (VS).

In het hele 'Pleidooi' wordt het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk niet genoemd.  Ronald Bontrop wrijft in zijn handen: hij blijft mooi buiten schot! Het is mogelijk dat daar geen hersenonderzoek gedaan wordt, maar in een kritiek op het misbruik van apen had het toch op z’n minst even genoemd kunnen worden. Er is nog niet bij benadering een instelling die zoveel apen misbruikt.

Ik heb nooit kunnen begrijpen dat men apen of andere dieren meent te moeten misbruiken voor hersenonderzoek – nog los van de ethische argumenten. De intellectuele vermogens zijn immers niet te vergelijken, m.a.w. een menselijk brein functioneert essentieel anders. 

1 opmerking:

  1. Anti Dierproeven Coalitie24 september 2011 om 00:29

    Mooi artikel, we hebben het BPRC inderdaad niet vernoemd omdat er geen hersenexperimenten plaats vinden.
    In een geupdate versie zal BPRC wel vermeld worden aangezien de VU (Vrije Universiteit, Amsterdam) nu in Rijswijk hersenexperimenten uitvoert, samen met de universiteit van Newcastle.

    BeantwoordenVerwijderen