Respect voor dieren

woensdag 13 juli 2011

'Avastin' en dierproeven

Het Amerikaanse agentschap voor geneesmiddelen (FDA) heeft in november 2010 aanbevolen om het geneesmiddel Avastin van de markt te halen voor de behandeling van gevorderde borstkanker. Als redenen werden de beperkte doeltreffendheid in termen van gestegen overlevingskansen en een verhoging van zware neveneffecten aangehaald.

De commercialisatie van Avastin blijft evenwel van kracht voor de behandeling van darmkanker, nierkanker, hersenkanker en longkanker.
 ***
Commentaar van de Stichting tegen Kanker
Avastin is een geneesmiddel dat de vorming van nieuwe bloedvaten blokkeert, die nodig zijn om het gezwel te voeden. In combinatie met chemotherapie (paclitaxel) wees dat tijdens de eerste klinische proeven op een vertraging in de groei van gevorderde borstkankers en een langere overlevingsperiode.

In februari 2008 zette de FDA dan ook het licht op groen voor een v e r s n e l d e procedure om het op de markt te brengen. Dit geneesmiddel zou kunnen worden voorgeschreven aan patiëntes met een HER2 negatief borstkanker in een gevorderd stadium. Dat wil zeggen dat ze niet kunnen genieten van een andere behandeling met herceptine.

De FDA, daarin gevolgd door het European Medicines Agency (EMEA), heeft zijn standpunt dus gewijzigd na onderzoek van de resultaten van 4 klinische onafhankelijke klinische studies bij vrouwen met borstkanker, die een behandeling met Avastin kregen. De resultaten van deze onderzoeken tonen jammer genoeg geen verbetering aan van de globale overlevingsduur of zelfs geen duidelijke vertraging van de vooruitgang van de ziekte. Bovendien stelden de onderzoekers veel en zware neveneffecten vast: zware slagaderhypertensie, bloedingen en bloeduitstortingen, ontwikkeling van perforaties in neus, maag en darmen, hartaanval of hartstoornissen.

De procedure om het geneesmiddel terug te trekken voor deze welbepaalde indicatie moet nu dus voortlopen. In tussentijd moeten de patiënten, die momenteel een behandeling ondergaan met dit geneesmiddel, hun oncoloog of huisarts raadplegen.

Dit voorstel tot terugtrekking roept wel twee bedenkingen op:
  1. Het geval Avastin toont duidelijk het belang aan van een strikte opvolging van geneesmiddelen zodra ze gecommercialiseerd zijn.
  2. Het toont ook de complexiteit en de moeilijkheden van het kankeronderzoek aan voor het ontwikkelen van nieuwe ontdekkingen. Het blijft laveren tussen ontdekkingen, hoop, evaluatie en herkadering…
***
Commentaar BW
Bovenstaande bedenkingen zijn wel erg open deuren, zeker voor een 'Stichting tegen Kanker'.
Zinniger bedenking zou zijn die over het nut van dierproeven, - en de urgentie te investeren in onderzoek naar vervanging daarvan.

2 opmerkingen:

  1. Avastin wilden ze mijn man ook voorschrijven in het ziekenhuis. Maar vanwege de enorme bijwerkingen, zoals b.v. longbloeding, is dit gelukkig niet gebeurd. Wij waren al op de hoogte van de bijwerkingen van dit middel.
    Maar kanker blijft een sluipmoordenaar en is bijna nooit te genezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het laatste moet ik corrigeren. Er zijn tegenwoordig veel mensen die door een behandeling wel genezen van kanker.

    BeantwoordenVerwijderen