Respect voor dieren

zondag 3 juli 2011

Karin Luiten gaat vega

Karin Luiten & Ronald Giphart
"Gewoon koken met wat er nog is", "Ik heb een hekel aan boodschappen doen, dus probeer ik dan van wat er nog over is iets lekkers te maken". "Je hebt meer in huis dan je denkt! Slim koken betekent optimaal gebruik maken van je voorraad, efficiënt boodschappen doen en je creativiteit gebruiken bij het koken. Dit boek gaat je daarbij helpen". (Karin Luiten)

Je kunt tegenwoordig geen krant of tijdschrift meer openslaan, of je loopt tegen een (of meer!) kookrubriek(en) aan. Voor veel mensen moet dit wel het ultieme tijdverdrijf zijn.
Er ontstaat nu ook een klassement van ‘topkoks’. Ik meen dat in ons land ene Van Dam – ‘de dikke Van Dam’ – het klassement aanvoert. Onze kritische zuiderbuur, Louis Tobback, zal dit allemaal wel weer rekenen tot ‘decadent’ en dit keer kan ik hem geen ongelijk geven.

Het kan niet anders dan dat iedere rubriek een keer uitkomt bij vegetarisch. Als de kannibaal het vlees van elk lopend, vliegend of zwemmend dier een keer geproefd heeft, dan blijft vanzelf vegetarisch over. “En dat is helemaal zo erg niet”, schrijft Karin Luiten geruststellend. Hoewel. Ze heeft het dan alleen nog maar over m i n d e r vlees eten.
Luiten is een van de nieuwere sterren aan dit firmament. Zij heeft toch ook wel door dat er IETS mis is met vlees. Ze somt op: gekke koeien, gevaarlijke geiten, ontploffende kippen. Er is niet genoeg ruimte voor het verbouwen van veevoer. Via ons eigen welzijn, dat van de dieren en van onze planeet, komt ze tot ‘consuminderen’.
Dit weekend geeft ze een recept voor de vegaburger. En let op: “Proef vooral op het laatst nog even op zout, het is snel te flauw.”

Luiten houdt ook wel van een grapje. Ze begint haar rubriek als volgt: “Vorige week had ik het over de hamburger maar vlees eten is natuurlijk reuze achterhaald zoals u weet.” Geintje natuurlijk, moet kunnen. Want niet alleen kan Karin Luiten zelf niet van vlees afblijven, ze genereert er zelfs een inkomen mee, met het publiceren van vleesrecepten in bladen en boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten