Wakker Dier antwoordt het volgende:
"Je hebt gelijk dat je je kunt afvragen of je überhaupt vlees of eieren moet promoten.
Maar op het moment dat er nog 45 miljoen kippen in Nederlandse legbatterijen en dichte scharrelschuren zitten, menen wij veel voor de dieren te kunnen bereiken door de consument op diervriendelijkere alternatieven te wijzen. En daarmee de verschillende supermarkten te prikkelen, die dit alternatief nog niet aanbieden.
Wij zijn zelf gaan kijken in de Rondeelstal. De kippen hebben een zeer goed leven en hebben zelfs een buitenruimte. De snavels van de kippen worden ook niet gekapt. Deze eieren zouden minimaal code 1 voor vrije uitloop moeten hebben, maar dit heeft de producent nog niet voor elkaar gekregen, omdat de manier de manier waarop ruimte gedefinieerd wordt niet aansluit op de inrichting van de Rondeelstal.
Ik ben wel bij biologische kippen en bij Rondeel op bezoek geweest en denk zelfs te durven zeggen dat Rondeel even goed, zo niet beter is voor de kippen."
Commentaar:
1. De promotie van vlees en vis door Wakker Dier is de strategie van 'if yoy can't beat join them'.
Ik denk dat Wakker Dier daarnaast OOK duidelijk zal moeten blijven maken dat het principieel tegen vlees- en viscomsumptie is - wil de organisatie geloofwaardig blijven. Het zou bijv. de aandacht kunnen vestigen op De vegetarische slager in Den Haag.
2. Dat Wakker Dier enthousiast is over Rondeeleieren is mooi, maar intussen brengt het de consument ook in verwarring. Immers, op ieder ei wordt het houderijsysteem met een nummer aangegeven, terwijl in het deksel ook nog uitgelegd wordt wat dat nummer bekelent. Zo hebben biologische eieren het stempelnummer 0, de hoogste score voor diervriendelijkheid. Rondeeleieren nummer 2, de een na laagste score. Toch beveelt Wakker Dier de rondeeleieren aan...
3. Wakker Dier vermeldt geen prijzen. Het ei van Rondeel kost 27 cent en is daarmee 4 cent duurder dan het biologische ei. Een betrekkelijk klein verschil (17%) maar de vermelding behoort natuurlijk wel bij goede voorlichting.
Ik had Wakker Dier geschreven dat ze beter konden proberen de mensen ervan te overtuigen geen eieren meer te eten, omdat het fokken van legkippen gepaard gaat met het levend versnipperen van hanenkuikentjes. Wakker Dier was het in principe met mij eens, maar wil het publiek liever geleidelijk diervriendelijker laten eten.
BeantwoordenVerwijderen