Respect voor dieren

dinsdag 23 november 2010

"Verhongeren van dieren niet aanvaardbaar "

Taferelen zoals afgelopen winter in natuurgebied Oostvaardersplassen, waar allerlei grote grazers verhongerden, is voor staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) niet meer aanvaardbaar.
In het tv-programma Moraalridders zei Bleker woensdagavond dat bijvoeren net als afgelopen winter voor de korte termijn een oplossing is. Voor de langere termijn niet, omdat er dan te veel dieren zouden zijn. Het afschieten van de dieren is wat hem betreft ook een optie die bekeken moet worden. Over een paar weken komt een commissie onder leiding van Dzsingisz Gabor met een evaluatie van het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Bleker wacht dat rapport af. Een groter natuurgebied voor de dieren is wat de staatssecretaris betreft financieel onhaalbaar.

De staatssecretaris erkende dat de vraag gesteld moet worden of een afgesloten gebied met dieren zoals de Oostvaardersplassen nog wel kan in de toekomst.

Door aanhoudend winterweer konden de runderen, herten en konikpaarden daar eerder dit jaar niet aan voldoende voedsel komen en stierven ze van de honger. Onder druk van de Tweede Kamer koos toenmalig minister Gerda Verburg (Landbouw) er toen uiteindelijk voor om bij te voeren. Dierenartsen pleitten onlangs voor het afschieten van dieren om de overlevingskansen van andere dieren te vergroten.

Commentaar:
Henk Bleker laat meteen zien als politicus uit het juiste hout gesneden te zijn. Net als kamerlid en partijgenoot Ormel  (dierenarts) - maar anders dan voormalig minister en partijgenoot Gerda Verburg - begrijpt hij dat je dieren niet moet laten verhongeren, als je dat kunt voorkomen. "De natuur" is daarvoor geen excuus.

Dat hij de luchtfietserij van de Ecologische Hoofstructuur opdoekt was te verwachten. Daar is in dit landje geen enkele ruimte voor.

11 opmerkingen:

  1. In plaats van doodschieten zie ik liever dat er steriliserende pijlen op mannetjes worden afgeschoten of dat er een anticonceptiemiddel door het voer wordt gemengd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een andere mogelijkheid is toch het gebied voor de grote grazers te vergroten door een verbinding te maken met andere stukken grond die geschikt zijn voor deze dieren? Dan maar minder landbouwgrond.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Theoretisch is dat een optie, praktisch niet.
    Dat is het (naïeve) geloof in de Ecol. Hoofdstructuur. (EHS)

    Uiteindelijk ook geen oplossing: ook dat gebied raakt overbevolkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dan lijkt een anticonceptiemiddel in het voer mij de diervriendelijkste oplossing. Het schieten met pijltjes veroorzaakt immers onrust. Je hoeft ook niet bang te zijn dat sommige dieren te veel van het anticonceptiemiddel binnenkrijgen: sterke, grote dieren eten meer en kunnen meer van het anticonceptiemiddel verdragen; kleine dieren eten minder en krijgen vanzelf minder van het anticonceptiemiddel binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Staatsbosbeheer is onder curatele gesteld. Hadden Niko Koffeman en Marianne Thieme zich niet door Staatsbosbeheer laten leiden?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Daar weet ik niks van. Bron?

    Het ICMO-rapport is uit: 92 pp., in het Engels. Dat mag je wel onbehoorlijk noemen, denk ik (tenzij een vertaling voorbereid wordt).

    De Partij voor de Dieren vergadert hierover overmorgen, - ik vraag me af hoeveel leden dat rapport gelezen zullen hebben...
    Op die manier wordt manipulatie van de leden wel steeds makkelijker - tot schade en schande van de partij.

    Wat ik opgevangen heb, is dat ICMO pleit voor eerder afschieten van zwakke dieren. Dat is een open deur. Staatsbosbeheer heeft daar de capaciteit niet voor, dus komt het neer op een aanbeveling voor plezierjacht, naar voorbeeld van de Veluwe (en naar goed Brits gebruik: de meerderheid van de commissieleden is Brits).

    ICMO is ook niet voor anticonceptie (heb ik vernomen).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat Staatsbosbeheer onder curatele is gesteld, heb ik vandaag in de papieren Trouw gelezen. Ik zal kijken of het artikel ook op de website staat en, zo ja, dit aan je sturen.

    Over Niko en Marianne wordt al bijna een jaar op dit blog geschreven dat ze aan de leiband lopen van Staatsbosbeheer en Faunabescherming.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het artikel in de papieren Trouw is uitgebreider dan dat op de website.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik schrijf het volgende over uit het artikel met de kop "Gabor laat zich niet meevoeren door publiek sentiment":

    "Staatssecretaris Bleker zei vertrouwen te hebben in het advies van Gabor, omdat daar volgens hem een aantal 'boerenwijsheden' in staat. Hij waarschuwde dat hij met de maatregelen 'een nieuwe start' wil maken, en dat betekent dat het door hem zo verafschuwde 'experiment' niet wordt voortgezet. Staatsbosbeheer wordt, als het om de Oostvaardersplassen gaat, onder curatele gesteld: een begeleidingscommissie geeft voortaan bindend advies."

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Lynx: "Dan lijkt een anticonceptiemiddel in het voer mij de diervriendelijkste oplossing."

    M.i. hooguit als het onderdeel is van uitstervingsbeleid.

    Ik geloof dat er altijd wel hormonen in die middelen zitten. Ik zie die liever niet in de natuur verschijnen. Nu komen er al vanuit de mensen te veel hormonen in de natuur. Niet goed. Uit ecologisch standpunt niet verstandig dan.

    Als de EHS niet komt, ben ik toch eerder voor uitstervingsbeleid. Bijvoeren is geen oplossing, geboortebeperkingen is geen oplossing, afschieten is geen oplossing, etc. Dan maar het hele gebeuren afblazen. De dieren laten verdwijnen en langzaam de natuur zelf daar alles laten regelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bijvoeren met een anticonceptiemiddel in het voer zorgt ervoor dat de dieren op den duur uitsterven, als men dit liever wil. Dit is beter dan schieten en helemaal beter dan uithongeren. Die paar hormonen kan die klei er wel bij hebben.

    BeantwoordenVerwijderen