Respect voor dieren

maandag 8 november 2010

Nertsolie / Mink oil

In een verhaal kwam ik tegen dat iemand in Amerika zijn laarzen waterdicht maakte met nertsolie!
Het blijkt nog waar ook:

Nertsolie is een product afkomstig van de beschermende vetlaag die net onder de huid van een nerts ligt. Het wordt veel gebruikt in cosmetica producten, vooral in Europa, en wordt tevens veel gebruikt in cremes die bedoelt zijn om schoenen, het leer van de schoen, te verzorgen. Dus ja, het is, helaas, altijd afkomstig van nertsen.

Er worden vele goede eigenschappen toegedicht aan nertsolie, maar hoofdzakelijk dient het als vochtinbrenger en beschermer van de huid. Regelmatig gebruik maakt de huid gladder, soepeler, zachter, gezonder en minder gevoelig voor schade.

Nertsen zijn familie van de wezels en worden voornamelijk “gehouden” op nertsenfarms vanwege hun vacht. Deze vacht wordt verwerkt in luxe producten als mantels etc. Heel lang geleden zijn de nertsjagers waarschijnlijk de eersten geweest die de goede eigenschappen van de nertsolie ontdekten. Ze gebruikten het om hun handen te verzorgen en het maakte dat hun schoenen meer waterdicht werden en soepeler bleven.

Nertsolie wordt verkregen uit de dikke vetlaat die net onder de huid van nertsen ligt, na het villen wordt deze laag gestript van de huid. Deze manier wordt nog steeds veelvuldig gebruikt al zijn er tegenwoordig ook cosmetica fabrikanten die nertsen houden en met behulp van naalden kleine hoeveelheden van het vet wegnemen bij levende nertsen.

Ongeveer 17% van de Nertsolie bestaat uit Palmitoleic acid, een essentieel vetzuur dat ook wordt geproduceerd in het lichaam van de mens.
Dit vetzuur wordt gebruikt door het lichaam om de huid te voeden cq. te hydrateren. En voor mensen met een droge huid kan het gebruik van meer van dit vetzuur, extern, een positieve uitwerking hebben.

(Onjuist: Essentiële vetzuren zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken uit andere vetzuren, terwijl het ze wel nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Red. BW)

Tegenwoordig zijn er echter ook veel plantaardige voedingssupplementen die dit vetzuur bevatten. En gek genoeg zijn er een aantal plantaardige bronnen die nog meer van dit vetzuur bevatten dan te vinden is in Nertsolie.
Macademiaolie en Duindoornolie zijn daar voorbeelden van. Als je dus een diervriendelijke vorm van dit vetzuur wilt gebruiken is dat de oplossing.
Tegenwoordig worden deze beide oliën gelukkig steeds meer gebruikt in cosmetica en kan je ze met een beetje zoeken zelfs puur kopen op het internet.

7 opmerkingen:

  1. zo vreemd vind ik dit niet : de nerts was(is?) een inheems Amerikaans dier. Nertsolie wordt nog steeds in cosmetica gebruikt.
    Ik meen mij te herinneren dat toen ik een kind was, de lederen winterlaarzen ingevet werden met kamelenvet, vooraleer ze weg te zetten tot de volgende winter. Het zou me niet verwonderen dat het écht vet van kamelen of dromedarissen was.
    Als volk van walvisvaarders moeten jullie ook weten dat de baleinen van een parapluu vroeger
    toch ook echt de baardharen(of hoe heet het?) van een walvis waren; Het frans woord 'une baleine' is trouwens een soort walvis.
    En er is nog meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daarom is het goed te pleiten voor plantaardige producten ipv alleen te focussen op 'dierproefvrije' producten. Een product is pas écht diervriendelijk als het dierproefvrij én diervrij is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit stuk is eerder verschenen op indewatten.com. Ik vind het niet kunnen dat je er geen bronvermelding bij zet en doet alsof je het stuk zelf hebt geschreven. En het mag ook niet, trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anoniem: Naar de website indewatten.com is gelinkt, op de gebruikelijke manier. Als je 'waar' aanklikt in de tweede zin van het stukje: "Het blijkt nog waar ook", kom je meteen op de site.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vraag me af?Doet dit de beestjes pijn???Ik wil zekerheid...Zoals vele vriendinnen van me?Doden om een verschil te maken ..in wat dan ook?Sorry heel goed product maar je moet jezelf super voelen na gebruik...geen docking dierenhater!!!Dat ben ik...dus

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De website indewatten.com heet nu: https://www.lacquester.com/

    BeantwoordenVerwijderen