Respect voor dieren

woensdag 25 mei 2011

Harry Voss: Man van Actie

links Harry, rechts Annemarie,
in het midden het boek
De Nieuwsbrief van de Partij voor de Dieren maakte melding van een boek over Harry Voss, gepubliceerd door Annemarie van Gelder. Zij is actief voor de Partij in Friesland, en ontwikkelt zich daar ook als schrijfster en uitgever.
Let op: er zijn twee Vossen in de Partij actief: Dick de Vos in Leiden en Harry Voss in Apeldoorn. Ik heb ze geen van beiden ooit ontmoet.

Het boek is duur uitgegeven op glanzend papier, in kleurendruk met veel foto’s en in een groot lettertype. Annemarie wilde geloof ik laten zien wat voor iemand een dieractivist is, als tegenwicht tegen de partijen die zulke mensen graag in een kwaad daglicht stellen. Voss is een gedreven man, die eerst kantoorbanen had bij Hema en Rijkscomputercentrum, maar zich later helemaal kon toeleggen op het partijwerk, ook in dienstverband. Het boek loopt ongeveer tot 2010.

Ik kwam een beetje moeilijk op gang met lezen maar later stonden er toch wel een aantal aardige anekdotes in. Voss’ grootste verdienste ligt m.i. in de bestrijding van de plezierjacht. Dat is ook niet zo vreemd aangezien hij daar in Apeldoorn middenin woont. Curieus is het een activistenboek te lezen waarin het nu eens NIET over de bio-industrie gaat!
De mooiste foto vind ik die van een omvergehaalde jachthut. Niet vreemd dat Voss ook actief is voor de Faunabescherming en daarvan ook bestuurslid was.

Over de Oostvaardersplassen heb ik hem overigens niet gehoord. De weerzin tegen bijvoederen is waarschijnlijk te herleiden tot het gebruik van jagers op de Veluwe om de zwijnenpopulatie d.m.v. bijvoedering op peil te houden.
Het moet een hard gelag zijn voor Voss en Faunabescherming dat ze aan dit gebruik op de Veluwe geen einde kunnen maken.

Onbegrijpelijk is de foto in het boek van prins Bernhard - en face! - die Voss namens het WNF een of andere prijs overhandigt. (Ik was even bang dat het een lintje was.) Van de koninklijke jagersfamilie moet Voss uiteraard niets hebben, en dat gold later ook voor het WNF, met Bernhard als beschermheer: ‘Een beschermheer van wilde dieren die intussen voor zijn plezier diezelfde dieren doodde'.
Harry zegt er zelf over dat de onderscheiding zijn ego streelde.

Een andere bijzondere verdienste van Voss was het initiatief om padden te helpen oversteken, tijdens de paddentrek. Dit vond allerwegen navolging. Maar of iedereen weet dat de padden ook weer terugkeren, is voor mij nog maar de vraag.

Verder is het ook veel een SP-boek. Voss was daar jarenlang lid van, net als Nico Koffeman. De reden van de breuk met de SP wordt niet beschreven. Dat vind ik een omissie. De Partij voor de Dieren lijkt nu het afvalputje van de SP te zijn. We wachten nog op het moment dat Krista van Velzen de rijen komt versterken.

Al met al is het toch wel een aardig boekje, dat ook een deel van de (voor)geschiedenis van de Partij voor de Dieren documenteert.

Het is haast niet te geloven dat er nog een enkele taalfout in is blijven staan. Schrijfster heeft Nederlands gestudeerd en de tekst ook nog eens professioneel laten corrigeren. Maar op blz. 70 ontsnapt een gifwolk (chloor) ‘om zich als een deken over de omgeving te vleien.’

Annemarie van Gelder, Harry Voss: Man van actie

128 pagina’s in full color; €17,50; Uitgeverij VanGĂ© Boek Makkinga 2010

2 opmerkingen:

  1. Misschien moet de heer Voss eens overstappen van de Faunabescherming naar de Vogelbescherming: die zijn namelijk volledig de weg kwijt en kunnen mensen zoals de heer Voss goed gebruiken! (al weten ze dat zelf waarschijnlijk nog niet en/of denken ze daar zelf heel anders over)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar heeft Anoniem gelijk in. Ik heb uitvoerig met Gerald Dekkers (Vogelb.) gecorrespondeerd maar het bord krijg ik niet voor die kop weg.

    Zelfs niet nu jagersvereniging zelf ervan afziet!

    BeantwoordenVerwijderen