Respect voor dieren

maandag 16 mei 2011

Vogelbescherming Nederland: weerwoord

Hartelijk dank voor uw e-mail. Inderdaad zijn de eiwitrijke graslanden de oorzaak van het grote aantal ganzen. Het is echter een illusie te denken dat we weer terug kunnen gaan naar meer schrale graslanden. De boeren willen dan een vergoeding voor de lagere opbrengst en dat geld wil het kabinet niet beschikbaar stellen.

Bovendien moeten de boeren dan elders extra voer kopen en nu al wordt voor ons veevoer veel oerwoud in Zuid-Amerika gekapt. Dat is een situatie die wij ook niet willen.

Nederland is een ganzenland. Het aantal ganzen in ons land is de laatste decennia flink gegroeid. Ons open land met voedselrijke graslanden en grote waterpartijen is ideaal voor ganzen. Met name in de winter doen verschillende ganzensoorten ons land aan, van de meeste soorten overwintert een belangrijk deel van de wereldpopulatie in ons land. Nederland heeft daarom een internationale verantwoordelijkheid om deze vogels gastvrij te ontvangen.
Dankzij goede beschermingsmaatregelen broedt de grauwe gans sinds enkele decennia ook weer in ons land. De laatste 10 jaar is het aantal grauwe ganzen als broedvogel enorm toegenomen.

Ganzen kunnen schade aan landbouwgewassen en in natuurgebieden veroorzaken. De roep om de toegenomen populaties te reguleren is groot en de afgelopen jaren zijn er honderdduizenden ganzen geschoten.
  • Vogelbescherming Nederland is en blijft fel tegenstander van het schieten van wilde ganzen. 
  • Vogelbescherming heeft ontheffingen om te schieten aangevochten, maar helaas zonder succes. 
Er worden nu jaarlijks 100.000 a 200.000 ganzen in de winter geschoten. In de broedtijd en de zomer worden er  vele tienduizenden geschoten en dit aantal stijgt sterk. De roep om nog meer te doden is groot. Bovendien vindt er een constante verstoring in de zomer en winter plaats, wat grote gevolgen heeft voor andere kwetsbare vogelsoorten.
Vogelbescherming stond daarom voor de keuze om principieel langs de zijlijn te blijven staan en toe te zien hoe het aantal gedode ganzen blijft toenemen, of om mee te werken aan een situatie waarin minder ganzen gedood worden.

Een moeilijke keuze, een duivels dilemma,  maar het feit dat er in de praktijk jaarlijks minder gedood gaan worden, heeft ons over de streep getrokken. De belangrijkste punten uit het akkoord zijn:
  1. Ganzen in de winter:  nu worden er jaarlijks 100-200.000 afgeschoten en dat gaat stoppen. Daarmee kan Nederland de veilige winterbasis zijn voor de ganzen die in de winter ons land aan doen, iets waar Vogelbescherming altijd hard voor geknokt heeft.
  2. Binnen 5 jaar wordt het ingrijpen in de broedperiode afgebouwd: nu worden zelfs in natuurgebieden eieren geschud en ganzen geschoten met veel onrust tot gevolg voor andere broedende vogels. De schade hierdoor is groot en zal verdwijnen. Er blijft een minimale populatie van 100.000 grauwe ganzen in de broedtijd: nu bestaan er plannen om de aantallen veel sterker te reduceren, met in sommige provincies wel 75%. Door onze inzet is voorkomen dat er minder dan 100.000 grauwe ganzen overblijven.
De overeenkomst is een compromis en dus niet het ideaal dat Vogelbescherming voor ogen heeft. Een onderhandelingsresultaat is nooit wetenschappelijk onderbouwd, maar voor nu is dit het hoogst haalbare voor Vogelbescherming in het belang van de ganzen.  Zonder deelname van Vogelbescherming had de situatie voor ganzen in Nederland er nu veel beroerder uit gezien. Vogelbescherming blijft zich inzetten tegen het doden van vogels.
We hebben dus helaas niet kunnen voorkomen dat er op overzomerende ganzen geschoten wordt. Toch is Vogelbescherming ervan overtuigd dat dit akkoord een flinke verbetering is ten opzichte van de huidige situatie, zeker omdat we weten dat zonder onze inbreng het aantal geschoten ganzen flink zou toenemen.

2 opmerkingen:

  1. Wat u wilt zeggen is het volgende:

    ‘Als Vogelbeschermers gaan wij akkoord dat honderdduizenden ganzen worden afgeschoten, om te voorKOMEN dat er de dag van morgen nog MEER moeten afgeschoten worden.’

    Wat een vreemde gedachtenkronkel. Bij mensen zou men spreken over een genocide als er zoveel slachtoffers zouden vallen.

    U stelt dat het een illusie is om weer terug te kunnen naar meer schrale graslanden. Reden die u opgeeft is dat we dan weer veevoeder moeten kopen in Zuid-Amerika en dat zou dan weer ten koste zijn van het milieu.

    Zou het ook niet kunnen dat een aantal belanghebbenden niet terug wil naar schrale graslanden omdat ze anders geen handenvol geld kunnen verdienen?

    Dieren, planten en mensen migreren. Dat kunnen we niet tegenhouden. Dat is iets van ALLE tijden. Soorten komen en soorten gaan. Dat is de wet van de natuur en helaas voelen sommigen zich geroepen om in te grijpen en vinden ze het nodig om voor god te spelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. VB handelt m.i. principieel verkeerd door medeverantwoordelijkheid te nemen voor het laten doodschieten van ganzen, - zelfs ongeacht de aantallen.

    Wat VB moet doen is niks anders dan de handelwijze van de jagers zonder ophouden aan de kaak stellen, en waar mogelijk dwarsbomen.

    DAT is haar missie: vogels actief beschermen.

    Niet: vuile handen maken door een pact te sluiten met moordenaars.

    BeantwoordenVerwijderen