Respect voor dieren

woensdag 18 mei 2011

Jagersvereniging trekt zich terug!

ARNHEM - De jagersvereniging KNJV staat bij nader inzien niet achter het akkoord dat zij met zeven andere organisaties over de jacht op ganzen heeft gesloten.
De jagers denken dat het akkoord ertoe leidt dat ze gedwongen worden in vakantieperiodes veel te schieten. Dat is maatschappelijk niet wenselijk, vinden de jagers. "We willen niet de toeristen op Texel om vijf uur wekken met geweerknallen", zegt communicatiemanager Marlies Kolthof van de KNJV.

De acht organisaties, waaronder landbouwclub LTO, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, stelden onlangs vast dat er veel te veel ganzen in Nederland komen. Het aantal moet omlaag van 280.000 naar 100.000. Afgesproken is ook dat tussen november en maart en in de aansluitende broedperiode niet gejaagd mag worden.
Maar de achterban van de KNJV vindt het akkoord te vaag. Volgens Kolthoff betekenen de afspraken dat 180.000 ganzen in vier maanden afgeschoten moeten worden. De jagers denken dat het terugbrengen van het aantal ganzen alleen mogelijk is als er ook na november gejaagd mag worden. Ook verwachten ze dat het nodig is andere methoden dan de jacht te gebruiken. Daarbij wordt gedacht aan het vangen met netten van ganzen. Ze worden daarna vergast.
De jagersvereniging wil snel overleg met de andere organisaties over de ontstane situatie.
***
Commentaar 
Nu gebleken is dat het de Vogelbescherming ontbreekt aan moraal, door verantwoordelijkheid te nemen voor het doden van wezens die zij zou moeten beschermen, zou de volgende stap kunnen zijn dat ze de jagers gaat meehelpen schieten! 
Hopelijk maakt ze echter de juiste keuze d.i. maakt ze gebruik van de gelegenheid om zich alsnog uit dit pact terug te trekken.

1 opmerking: