Respect voor dieren

donderdag 17 februari 2011

Henk-Jan O r m e l: de violist op het dak

Nieuwsbericht: De drie christelijke partijen, CDA, ChristenUnie en SGP, wijzen het verbod op ritueel slachten af, omdat het in strijd is met de vrijheid van godsdienst.

 "Vele moslims en joden worden echt tot in hun ziel gekwetst als wij zeggen dat we het slachten volgens religieuze voorschriften verbieden", zei Henk Jan Ormel.

Daarnaast is het volgens Ormel maar de vraag of onverdoofd ritueel slachten lijdt tot extra stress en lijden, zoals Thieme veronderstelt.

Joden hebben een eeuwenoude traditie wat dit betreft. "Toen wij hier nog in berenvellen rondliepen gingen joden al heel respectvol met dieren om."

***
Commentaar

Als Ormel het, namens het CDA, heeft over 'respect voor dieren', dan liegt hij. Dat is inmiddels een feit van algemene bekendheid.

Nieuw is zijn verwijzing naar 'de traditie', de folklore - dat is bepaald komisch. Het herinnert aan het - op zichzelf prachtige - nummer 'Traditie' uit de musical 'Fiddler on the roof ' (Anatevka).

Voor wie die heerlijke joodse traditie niet kent, hieronder een staaltje daaruit.

Het is overigens duidelijk dat hier een slag om de moslim k i e z e r  gevoerd wordt. Zo diep zijn de christelijke partijen gezonken, dat de islam (en jodendom) de laatste strohalm is.

***
De joodse gemeenschap in Anatevka hecht veel waarde aan tradities. De bewoners vergelijken zichzelf met een violist op het dak. Ze proberen een liedje te spelen zonder te vallen. De tradities houden hen in evenwicht.Tevye is de joodse melkboer uit Anatevka. Ook hij hecht veel waarde aan tradities. Hij is arm en heeft een vrouw en 5 dochters, die hij nauwelijks kan onderhouden.

1. Hij vind het dan ook hoog tijd worden dat zijn oudste dochter Tzeitel trouwt. De koppelaar Yente heeft al een kandidaat voor haar gevonden : de slager en weduwnaar Leiser Wolf.
Tzeitel zelf heeft andere ideeen. Zij wil graag met de kleermaker Mottel trouwen
Niet veel later gaat Tevye naar Leiser Wolf om over de huwelijksovereenkomst te spreken. Ondanks dat Tevye Leiser Wolf niet zo graag mag, stemt hij in met het huwelijk, omdat het Tzeitel veel nieuwe perspectieven biedt.
Nu er een huwelijksovereenkomst is over Tzeitel wordt het voor kleermaker Mottel hoog tijd om Tevye om de hand van zijn dochter te vragen. Volgens de tradities hoort de vader het huwelijk te regelen en Tevye is dan ook erg kwaad, maar hij ziet dat Mottel en Tzeitel erg van elkaar houden en geeft zijn toestemming voor het huwelijk.

2. Als Tevye op een dag op weg is naar huis komt hij de student Perchik tegen. Tevye neemt hem mee naar zijn huis zodat hij bij Tevye aan het sabbatsmaal kan gaan. Na het sabbatsmaal stelt Perchik voor dat hij in ruil voor kost en inwoning Tevye’s dochters Torahles gaat geven. Tevye stemt hiermee in. Tevye heeft niet door dat Perchik zijn dochters meer dan alleen de inhoud van de Torah leert. Hij gebruikt de lessen om revolutionaire uitspraken te doen en hij leert de slimme Hodel gemengd dansen, wat volgens de traditie niet is toegestaan.
Perchik vertelt Hodel dat hij weer terug moet naar de stad omdat daar belangrijke politieke gebeurtenissen plaatsvinden. Voordat hij weggaat vertelt hij Hodel hoeveel hij van haar houdt. Hodel vertelt dat ze ook van hem houdt en dat ze graag wil verloven. Tevye wil geen toestemming geven voor het huwelijk. Perchik reageert daarop met ‘we gaan ons verloven, maar we willen graag uw zegen’. Tevye is weer kwaad, maar geeft zijn zegen. Dan vertrekt Perchik.

3. Voor Tevye stapelen zich de zorgen op. Chava, zijn derde dochter, heeft nu ook trouwplannen en ook zij is niet over te halen. Tevye kan niet achter het huwelijk staan, want Chava wil trouwen met de Rus Fyedka. Als Chava besluit toch met hem te trouwen, is ze voor Tevye dood. Hij wil niets meer van haar weten
___





2 opmerkingen:

  1. God wil niet dat mensen en dieren lijden. Maak zoveel mogelijk een einde aan het slachten en helemaal aan het onverdoofd slachten, ook van vissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ormel is “roomser dan de paus”oftewel “beter moslim dan de moslims” v.w.b. het slachten, want Turkije wil ook het onverdoofd slachten verbieden.

    Muezza, hartelijk dank dat je het voor de vissen opneemt. Er is enorm veel dierenleed bij vissen, nog meer dan bij zoogdieren en vogels. Zie www.vissenbescherming.nl

    BeantwoordenVerwijderen