Respect voor dieren

dinsdag 22 februari 2011

Rituele slacht (1)


Voor Henk-Jan Ormel (CDA)

In 2008 schreef Marianne Thieme een initiatief-wetsontwerp, voorzien van een toelichting.
Drie jaar later komt mij die onder ogen.
Ligt dat aan mij, heb ik niet opgelet? (partijlid)

Marianne baseert zich vooral op een document hierover, in hetzelfde jaar gepubliceerd, van de vereniging van dieren- en veeartsen (KNMvD), waarvan – jawel – ook Henk-Jan Ormel lid is. Maar de collega’s hebben weer eens niet naar hem geluisterd. En dus, je voelt hem aankomen koelt Ormel nu zijn woede op Thieme, en haar wetsontwerp.

Die toelichting is uiterst informatief. En wat mij betreft op onderdelen schokkend. Men leze bijvoorbeeld wat er gebeurt met kippen.

Er worden jaarlijks zoveel dieren ritueel geslacht – ruim twee miljoen! - dat het veel te veel is voor de binnenlandse consumptie, m.a.w. het wordt zelfs een exportproduct. Dan mag je toch wel zeggen dat het uit de hand loopt.

Thieme staat ook uitgebreid stil bij het grondwettelijke recht van de vrijheid van godsdienst. Het spreekt vanzelf dat dit recht niet onbeperkt is, dat is geen enkel grondrecht. Denk alleen aan de pastoor in Tilburg, die dagelijks om 07.15 uur de kerkklok wil luiden – wat hem verboden is.

Tenslotte: het voorstel behelst nog maar een heel kleine beperking. De rituele slacht als zodanig staat niet eens ter discussie – dus geen totaal verbod zoals Dion Graus bijv. wil.
Het gaat er alleen maar om dat de dieren vooraf bedwelmd worden, teneinde hun lijden te verzachten.

En daar moeten we jaren over discussiëren.

EN DAAR IS HENK-JAN ORMEL (CDA) TEGEN !

***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten