Respect voor dieren

zondag 6 februari 2011

Tinkebell vrijgesproken

VONNIS van de rechtbank Amsterdam, meervoudige strafkamer, in de strafzaak tegen
[verdachte],  geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1979,
ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens op het adres [adres].

De rechtbank heeft beraadslaagd naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 7 januari 2011.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie mr. E. van der Burg en van hetgeen verdachte en haar raadsvrouw, mr. I.N. Weski, naar voren hebben gebracht.

1. Tenlastelegging
Aan verdachte is ten laste gelegd hetgeen staat omschreven in de dagvaarding zoals deze ter terechtzitting is gewijzigd. Van de dagvaarding en de vordering wijziging tenlastelegging zijn kopieën als bijlagen 1 en 2 aan dit vonnis gehecht. De gewijzigde tenlastelegging geldt als hier ingevoegd.

2 ( )

3. Waardering van het bewijs

3.1. Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie stelt zich op het standpunt dat het primair tenlastegelegde bewezen kan worden verklaard.
Verdachte heeft, tezamen en in vereniging met medeverdachte [medeverdachte], de feitelijke gedragingen zoals ten laste gelegd begaan en daarmee bij 11 hamsters letsel veroorzaakt en bij (waarschijnlijk) alle hamsters het welzijn geschaad. De circa 95 hamsters hebben veel te lang, telkens vier uren, in hamsterballen gezeten, terwijl op de gebruiksaanwijzing van de hamsterballen wordt aangeraden de hamster na 30 minuten uit de bal te halen. Als er bezoekers kwamen zaten de hamsters op de tocht en gedurende hun verblijf in de hamsterballen hadden zij geen beschikking over water en/of voedsel.

Uit het verslag van mw. Dr. Vinke, universitair docent en etholoog van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht blijkt dat door aldus te handelen het welzijn van de hamsters in het geding is geweest.

De officier van justitie gaat er voorts van uit dat verdachte en medeverdachte [medeverdachte] met deze gedragingen opzettelijk handelden in strijd met het bepaalde in artikel 36 van de GWD.

Verdachte was op de hoogte van de gebruiksaanwijzing van de hamsterballen en heeft de daarin gestelde grens van 30 minuten bewust genegeerd. Ze heeft weliswaar hieromtrent geïnformeerd bij de fokker, maar daarbij is niet de exacte tijd dat de hamsters in de hamsterballen zouden zitten genoemd. Verdachte heeft verklaard dat de hamsters gedurende hun verblijf in de hamsterballen geen vrije toegang hadden tot eten en drinken. Het is een feit van algemene bekendheid dat dit het welzijn van de dieren schaadt. De kooien waarin de hamsters verbleven als zij niet in de hamsterballen zaten waren bovendien evident te klein. Medeverdachte [medeverdachte] heeft dit bij zijn verhoor erkend.

Er was daarnaast geen redelijk doel voor de opzettelijke overschrijding van het bepaalde in artikel 36 van de GWD.

3.2. Het standpunt van de verdediging
De raadsvrouw verzoekt bij pleidooi verdachte vrij te spreken van het haar tenlastegelegde nu niet kan worden bewezen dat verdachte opzettelijk pijn of letsel bij de hamsters heeft veroorzaakt of hun gezondheid heeft benadeeld, noch hen van de nodige zorg heeft onthouden.

Niet valt vast te stellen dat het door de dierenarts geconstateerde letsel bij elf van de hamsters veroorzaakt is door het handelen van verdachte. Volgens de dierenarts verkeerden de hamsters over het algemeen in een goede gezondheid.

Daarnaast hebben de omstandigheden, zoals die op de tenlastelegging staan als omstandigheden waardoor het welzijn en/of de gezondheid van de hamsters is geschaad zich niet voorgedaan. De omvang van de kooi was juist voor de hamsters waarbij enig letsel is geconstateerd niet in strijd met de richtlijnen hieromtrent.

Ook bestrijdt de verdediging dat er sprake was van tocht in de galerie.

De stress en uitputtingsverschijnselen waarover de verbalisanten spreken kan ook het gevolg zijn geweest van het politieoptreden.

Er is in ieder geval geen causaal verband vast te stellen met de wijze waarop de hamsters door verdachte werden gehouden. De relaterende verbalisanten baseren zich bij hun oordeel enkel op een momentopname.

Daarnaast is niet duidelijk waaruit de deskundigheid van de verbalisanten blijkt en hoe zij kunnen vaststellen dat bij de hamsters sprake was van chronische stress en uitputting.

Het rapport van dr. Vinke, waarin wordt geconcludeerd dat de hamsters zich in een onacceptabele situatie bevonden, dient te worden uitgesloten van het bewijs, nu onvoldoende is verantwoord op basis van welke gegevens dit rapport is opgesteld en (in ieder geval een deel) van de aangeleverde informatie aantoonbaar onjuist is.

Verdachte heeft steeds zorgvuldig gehandeld. Zij heeft geen opzet gehad tot het tenlastegelegde in het geding brengen van de gezondheid en/of het welzijn van de hamsters. Zij heeft zich laten voorlichten door de fokker en hem duidelijk haar bedoelingen kenbaar gemaakt en heeft de heer [verzorger] als verzorger van de hamsters aangesteld. Er werd goed in de gaten gehouden of het goed met de hamsters ging op het moment dat zij in de hamsterballen zaten. Weliswaar zaten zij langer in de ballen dan op de gebruiksaanwijzing werd geadviseerd, maar het overgrote deel van de tijd lagen de hamsters in de ballen te slapen.

Daarnaast is de tijdsduur op de gebruiksaanwijzing van de hamsterballen slechts een advies en geenszins een wettelijk voorschrift.

Omdat de hamsters in de hamsterballen voornamelijk sliepen, hadden zij op dat moment geen behoefte aan toegang tot water en voedsel. Dit wordt ter terechtzitting door de fokker bevestigd.

3.3. Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht het tenlastegelegde niet wettig en overtuigend bewezen, zodat verdachte daarvan dient te worden vrijgesproken.

De rechtbank overweegt hiertoe als volgt.
Er valt niet vast te stellen dat door het handelen van verdachte en haar medeverdachte [medeverdachte] letsel is veroorzaakt bij de hamsters of dat het welzijn en/of de gezondheid van de hamsters is/zijn geschaad. Evenmin is gebleken dat verdachte en haar medeverdachte de nodige verzorging aan de hamsters hebben onthouden.

De feitelijke handelingen op de tenlastelegging ter onderbouwing van overtreding van (een van) de normen van artikelen 36 en 37 van de GWD leveren in casu geen strafbaar feit op.

De hamsters verbleven weliswaar meer dan 30 minuten aaneengesloten in een hamsterbal, maar dit levert, wanneer de dieren hierdoor niet aantoonbaar in hun gezondheid dan wel welzijn worden geschaad, geen strafbaar feit op.

De gebruiksaanwijzing geeft slechts een advies van de fabrikant over de wenselijke duur van de hamsters in de hamsterballen en behelst geen strafrechtelijke norm.

Dat de hamsters door het verblijf in de hamsterballen gestrest dan wel uitgeput zijn geraakt en dat daarmee is voldaan aan het strafbaar gestelde in de GWD is niet vast te stellen.

Het door de verbalisanten gerelateerde is een momentopname en er kan niet worden vastgesteld dat de hamsters gedurende (een deel van) de tenlastegelegde periode op de tocht lagen of uitgeput en gestrest waren.

Nergens blijkt de deskundigheid van de verbalisanten en evenmin hoe zij hebben kunnen vaststellen dat bij de hamsters sprake was van chronische stress en uitputting.

Hetgeen dr. Vinke in haar rapport hieromtrent relateert kan niet als bewijs dienen, nu uit dit rapport niet valt af te leiden over welke informatie zij beschikte over de hamsters en van wie deze informatie afkomstig was.

Overigens is het onduidelijk hoe de normen die dr. Vinke in haar rapport noemt, zich verhouden tot de regelgeving van de GWD.

Naar onweersproken zeggen van verdachte en zijn medeverdachte [medeverdachte] sliepen de hamsters het grootste deel van de tijd in de hamsterballen. Aangezien, zoals van algemene bekendheid is en ook door de fokker ter terechtzitting is bevestigd, hamsters nachtdieren zijn is dit normaal gedrag en is het tevens normaal dat zij ’s nachts eten en drinken.

Ten aanzien van de omvang van de kooien merkt de rechtbank op dat de kooi waarin de Siberische hamsters zaten voldeed aan de richtlijnen en verdachte bij de andere kooi af mocht gaan op hetgeen de fokker haar hierover mee heeft gedeeld.
Volgens de dierenarts verkeerden de hamsters over het algemeen in een goede gezondheid.

Er is geen causaal verband vast te stellen tussen het letsel van 11 hamsters en het handelen van verdachte of medeverdachte [medeverdachte].
De rechtbank komt op grond van het voorgaande tot de volgende beslissing.

4. Beslissing

Verklaart het tenlastegelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij.

Dit vonnis is gewezen door mr. G.M. van Dijk, voorzitter, mrs. A.C. Schaafsma en H.M. van Niftrik, rechters, in tegenwoordigheid van mr. C. Heijnen, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank van 21 januari 2011.

***
Commentaar
1. Dit vonnis is zo vernietigend voor het OM dat het niet eens meer de moed heeft om in hoger beroep te gaan. De rechtbank wekt bij mij de indruk dat de zaak door het OM overgelaten is aan de jongste bediende (Officier).

2. De gebruiksaanwijzing van de hamsterballen moge op zichzelf niet als strafrechtelijke norm gelden – naar mijn mening wordt dit anders bij aanmerkelijke overschrijding van de geadviseerde maximale termijn, i.c. vier uur in plaats van een half uur. Een gebruiksaanwijzing is niet uit de lucht gegrepen. Aan het feit dat 11 dieren uit de ballen gehaald werden met zichtbaar letsel - duidelijk bewijs van strafwaardige mishandeling - wenst de rechtbank voorbij te gaan.

3. De vraag is op grond waarvan de dierenarts vaststelde dat de overige dieren niet mishandeld c.q. in hun welzijn aangetast waren – anders dan dat ze nog leefden. Het deskundigenrapport van dr. Claudia Vinke is hiermee in tegenspraak. Wie moeten we nu geloven?*

4. De verbalisanten waren zover ik weet deskundigen van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). De verwijten die de rechtbank deze mensen maakt zijn m.i. dan ook onbegrijpelijk.

5. De rechtbank heeft weinig of geen consideratie heeft met het feit dat het over slachtoffers gaat, die zichzelf niet kunnen uiten of verdedigen. Je zou dit enigszins kunnen vergelijken met de zaken van kindermisbruik. Hoe wordt hier het causale verband aangetoond tussen de handelingen en de schade aan het welzijn van het kind?!
***

* Het is mij niet gelukt inzage in het rapport van de getuige-deskundige te verkrijgen, noch in het onderzoeksrapport van de da.

hamsterbal

2 opmerkingen:

  1. Alle dieren zijn nog steeds vogelvrij. Als iedereen op de Partij voor de Dieren gaat stemmen, komt hier verandering in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hadden de dieren wel lucht genoeg?
    Worden de dieren niet knettergek als ze opgesloten zitten? Ik zou het mijn grootste vijand niet willen aandoen.

    BeantwoordenVerwijderen