Respect voor dieren

vrijdag 29 april 2011

CONTRA KLM / Air France: apenhandel

Vanmiddag stonden we in de zon voor het hoofdkantoor van KLM aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. Dit is natuurlijk H E T seizoen voor acties, en de opkomst was met zo’n 15 mensen dan ook goed te noemen. Ik moet er wel bij zeggen dat de locatie met het openbaar vervoer niet zo makkelijk te bereiken is. (Natuurlijk is er wel een bushalte voor de ingang.)

De organisatie was in handen van Respect voor Dieren, een club die ik een beetje uit het oog was verloren. Vroeger stond ik wel eens met ze bij circussen. Daarna doken ze ineens op in Maastricht, met anti-bontdemo’s. Herinner je de stupide rol die Gerd Leers daarin speelde.
Ik kende vandaag dan ook maar een enkeling van gezicht.

Het ging nu tegen de apenhandel van KLM/Air France. Deze maatschappij brengt apen uit Mauritius naar Europa, bestemd voor dieproeflaboratoria. Een heel vieze rol. De herinnering aan de smerige eekhoornaffaire van KLM uit 2001 komt boven.

De locatie in Amstelveen is uitstekend te noemen. Er is vanaf de slagboom een brede uitrit van enkele honderden meters waarover de activisten zich kunnen verspreiden. Geen enkele KLM’er kon ons ongezien passeren: er is maar één uitgang. Daarnaast grenst de uitrit aan de vrij drukke Amsterdamseweg en het was soms lastig voor de automobilisten die weg op te komen. Dat gaf ons extra gelegenheid ze aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Een enkeling toonde begrip. (Hetzelfde gold voor de voorbijgangers.)

Net als bij de Antidierpoevencoalitie waren er twee heel goede woordvoerders met megafoons. Een van de twee was een uitstekend formulerende Brit, wat de actie ook een internationaal tintje gaf.
Er kwam zowaar een woordvoerder van KLM naar ons toe voor een gesprek. Ik heb er niet bij gestaan, maar de strategie lag voor de hand: de apenhandel afschuiven op Air France. De man werd duidelijk gemaakt dat het één onderneming is die de vrachtdiensten uitvoert, en dat die gestopt moeten worden. Ook in Parijs is gedemonstreerd. En de acties gaan natuurlijk door.

Dergelijke demo’s zouden soms iets beter geregisseerd kunnen worden. Activisten hebben namelijk steevast de neiging op een hoopje bij elkaar te gaan staan. En kletsen. Gelukkig werd dit keer meestentijds goed gebruik gemaakt van de ruimte.

Er kwam in de ruim twee uur dat we daar gestaan hebben, eenmaal een politiebusje voorbij. Die keurde ons geen blik waardig. Dat vind ik wel grappig: ook voor de politie is demonstreren net zo gewoon geworden als, zeg, boodschappen doen. 

Indien je vandaag niet aanwezig kon zijn, steun de actie dan svp met een donatie op bankrekening 4465267 t.n.v. Respect voor Dieren te Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten