Respect voor dieren

dinsdag 26 april 2011

Wereld Proefdierendag


Op 24 april j.l. was het Wereldproefdierendag. Op deze dag, erkend door de VN, werd over de hele wereld stilgestaan bij proefdieren die hun leven (hebben) moeten slijten in laboratoria. De dag viel wat ongelukkig op Eerste Paasdag, daardoor is er bijv. in Manchester al op 16 april een protestmars door de stad gehouden.
De Antidierproevencoalitie was actief in Brussel en Tilburg.

 “Dit weekend, waarin alle dierenvrienden in binnen- en buitenland de dieren gebruikt in en gedood door de dierproefindustrie, herdachten, stonden vrijwilligers van ADC een hele dag met een infostand in Brussel en Tilburg.
We kozen niet toevallig voor deze 2 steden. Brussel, het hart van de Europese gemeenschap, zou veel meer positiefs kunnen betekenen voor de proefdieren. Vanuit het in Tilburg gevestigde bedrijf Hartelust worden nog steeds massaal aapjes verkocht aan laboratoria zoals dat van de K.U.Leuven.” 

Het was meteen de enige organisatie in ons land die er aandacht aan schonk.

Proefdiervrij doet aan ‘die onzin’ niet mee. Een organisatie die zichzelf overleefd heeft.

Opmerkelijk is de positie van de Dierenbescherming die voor het eerst sinds 2007 deze dag geheel ongemerkt voorbij liet gaan. In de voorgaande jaren werd een prijs uitgereikt voor het beste wetenschappelijke onderzoek naar een alternatief voor dierproeven.

Het élan was er bij de organisatie echter al snel uit. Konden we in voorgaande jaren de onderzoekers persoonlijk ontmoeten, in 2010 was er alleen nog maar een virtuele verkiezing mogelijk, via internet. En nu dus niets meer.


***
PS.

Hoe bizar de situatie is blijkt als je de websites van Proefdiervrij en EDEV vergelijkt. 
Bij EDEV lees je:
Gedood in Nederland tot op heden: ca. 146.000. 
Naar ik aanneem: proefdieren.

Proefdiervrij is echter al verder. Dat meldt:
Opgeofferde proefdieren dit jaar tot nu toe: 186.932.

Een verschilletje van ca. 40.000 dieren…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten