Respect voor dieren

maandag 25 april 2011

Geneeskunde en prostaatkanker


Over sex hebben we het hier niet vaak. Dat behoort teveel tot het privédomein. Vreemd genoeg denkt niet iedereen er zo over, bijv. de heer en mevrouw Wolffers (foto). Vandaag in Trouw een interview met de ongeneeslijk zieke Ivan Wolffers, onder de titel: ‘Ik wil waardig heengaan’, waarin ook de sexualiteit (even) aan de orde komt.


De kwestie is dat hoewel Ivan Wolffers en Marion Bloem al veertig jaar met elkaar getrouwd zijn, ze door de ziekte van Ivan een probleem met sex hebben. En dat moeten wij natuurlijk allemaal weten. Hoewel resp. 62 en 58 jaar oud is de sexualiteit voor het stel nog erg belangrijk.In ieder geval schrijven ze er boeken vol over.

De gezondheidsactivist en auteur van het standaardwerk Medicijnen kreeg in december 2002 zelf prostaatkanker. Vrijwel onmiddellijk is hij gaan bijhouden wat hem daarbij allemaal overkwam. 

Dagboekaantekeningen uit het eerste jaar van zijn ziekte verschenen onder de titel Walvis spelen (2004).
In 2006 kwam het vervolg uit, getiteld: Heimwee naar lust. De follow-up daarvan is te vinden op zijn website.

Al snel merkte hij dat hij door de hormoonbehandeling om de prostaatkanker tegen te gaan, veranderde van een viriele man in een 'zachte, onbehaarde eunuch' met een groot verlangen naar de verdwenen seksdrift.

Aanvankelijk dacht hij dat hij er alles voor over zou hebben om verder te kunnen leven, maar in zijn observaties, herinneringen en gesprekken met zijn vrouw, vrienden en familie en zijn artsen, probeert hij toch een keuze te maken tussen korter leven met lust of doorleven zonder lust.

***
Marion Bloem is niet alleen echtgenote maar ook schrijfster en in die dubbele hoedanigheid kan zij zich niet onbetuigd laten. Hoe hoog de kwestie (ook) haar zit blijkt uit de recente publicatie Meer dan mannelijk. Zoals te verwachten valt, is zij wat discreter en heeft ze gekozen voor de fictie van een roman. Niettemin: wat heet discreet? De roman telt 334 bladzijden en is op heel veel bladzijden expliciet over sex.
Opmerkelijk is dat de hoofdpersoon een jongeman is. Een vrouwelijke auteur over mannelijke lustbeleving.
Prostaatkanker ontbreekt niet. Zelfs twee keer, bij twee verschillende mannen.

Inhoud:
De verteller van Meer dan mannelijk raakt op jonge leeftijd gebiologeerd door de acht jaar oudere Etna. Zij is een Amsterdamse met Italiaanse ouders, en de vriendin van zijn neef. Etna doet de seksualiteit in hem ontwaken en ontpopt zich al direct als de liefde van zijn leven. Hij is totaal door haar geobsedeerd en geen van de vrouwen met wie hij in de loop van zijn leven de meest gepassioneerde affaires beleeft, kan zich met haar meten. Van Etna heeft hij het belang van erotiek geleerd. Ook in zijn carrière als acteur is hij de belichaming van seksualiteit.
Maar het noodlot slaat toe en zijn mannelijkheid komt onder druk te staan. De verteller wordt geconfronteerd met pijnlijke vragen: wat is de betekenis van een seksueel leven als het niet 
meer mogelijk is om van seks te genieten?


***
Ik heb geen e-mailadressen kunnen vinden om Ivan en Marion een bemoedigend berichtje te sturen.



16 opmerkingen:

  1. De een vindt seks nu eenmaal belangrijker dan de ander. Doorgaans neemt de behoefte aan seks af met het klimmen der jaren. Twee procent van de mensen is het hele leven door aseksueel. Er wordt in onze tijd te veel aandacht aan seksualiteit besteed, alsof liefde in de ruimste zin van het woord niet veel belangrijker is! Als iemand getrouwd is of samenwoont en geen zin in seks meer heeft, terwijl de partner dit wél heeft, is er natuurlijk een probleem. Alleenstaanden hebben het op dit gebied gemakkelijker. De geslachtsdrift leidt vaak tot onaangename situaties en gemoedstoestanden, zodat iemand het ook op prijs kan stellen dat hij in een rustiger vaarwater terecht is gekomen.

    Wat je opmerking betreft over het feit dat een vrouwelijke auteur mannelijke lustbeleving beschrijft: er zijn toch ook mannelijke schrijvers die voor hun romans een vrouwelijke hoofdpersoon kiezen? Ik moet toegeven dat zij de vrouwelijke lustbeleving niet expliciet beschrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Marcel, je hebt wel gelijk.

    Eigenlijk is mijn belangstelling vooral gewekt door de ziekte van Wolffers. De man - maar ook zijn vrouw - maakt zeer duidelijk welke prijs de moderne inwendige geneeskunde vraagt. Het is het bekende verhaal, wat mij betreft.
    Zelfs de chirurgie laat het op dit gebied afweten. Althans daar lijkt het op, ik ken de geschiedenis niet in detail.

    Weinig mensen zijn zo open over hun ziekte en de consequenties van de behandeling. Die zijn zo ingrijpend dat Wolffers begrijpelijkerwijs geaarzeld heeft of hij dat wel wilde. Een modelcasus om de stand van de geneeskunde aan te illustreren.
    -------------

    Er zijn zover ik weet niet veel mannelijke schrijvers die vrouwelijke hoofdpersonen kiezen, en dan ook nog fantaseren over hun lustbeleving.
    Evenzo het omgekeerde.

    De roman van Bloem bladerde ik uit belangstelling alleen even door. Kan er dus ook niet over oordelen.

    P.S. Over dit onderwerp schreef ze nog een boek: 'Als je man verandert'.
    Als ik het goed heb, zijn er door die twee dus al (minstens) vier boeken over dit onderwerp gepubliceerd. Nou, zo heb je wel wat aan je ziekte ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Enkele voorbeelden van mannelijke schrijvers die vrouwen als hoofdpersoon hebben gekozen: Balzac, Flaubert, Tolstoi, Maupassant, Couperus, Frederik van Eeden, Schnitzler, Boutens, Theun de Vries, Willem Frederik Hermans, Mulisch, enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ingmar Bergman zei dat hij liever films maakte over vrouwen dan mannen, omdat mannen zich teveel met hun beroep identificeerden. Vrouwen hadden naar zijn mening een rijker gevoelsleven en waren daarom voor hem als filmkunstenaar interessanter. Fassbinder en Antonioni hebben ook uitmuntende speelfilms over vrouwen gemaakt.

    Erica had ook nog de Duitse schrijver Fontane kunnen noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het leven kan vaak triest zijn, maar is toch de moeite waard. Hoe dan ook komt er eens een einde aan. De mensen moeten zich niet zo laten opfokken en denken dat ze zowel een ideale baan als een aantrekkelijk uiterlijk, een ideale partner, ideale kinderen, een luxueus huis en een eindeloos goede gezondheid moeten hebben. Ook met lichamelijke gebreken kun je een waardevol leven leiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wolffers was blijkbaar niet voorbereid op het peil van de hedendaagse geneeskunde!

    Als iemand - dan hij had beter moeten weten!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Waarom afgeven op de geneeskunde, Barend? Dankzij vaccinaties hoef je nu geen pokken of polio meer te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Is er vaccinatie tegen prostaatkanker?!

    Het is geen 'afgeven' - het is kritiek leveren, eisen stellen.

    Dat zou veel meer moeten gebeuren. Niet de andere kant uitkijken als er honderdduizenden proefdieren p.j. gedood worden. Om het over het belastinggeld nog maar niet te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ook ik wens een dierproefvrije geneeskunde. Nee, er bestaat nog geen vaccin tegen prostaatkanker, maar wel tegen baarmoederhalskanker. Jij bent toch een tegenstander van inenting tegen baarmoederhalskanker?

    Ik begrijp niet goed wat jij wil, Barend. De geneeskunde afschaffen en morfine laten toedienen aan zieken die ernstig lijden,zodat zij in elk geval een pijnloze dood kunnen sterven, ook al is het op jeugdige leeftijd?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nee hoor, heel eenvoudig: geneeskunde die geneest.

    Vaccinatie - ook goed.

    Maar zie: (sterfte aan) baarmoederhalskanker komt betrekkelijk weinig voor.
    Prostaatkanker komt heel veel voor.

    Maar zie: WEL vacc. tegen bmhk, maar NIET tegen pr.k.

    Ik zou dat graag uitgelegd hebben.

    Uiteraard geen dierproeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Tegen de meeste vormen van kanker bestaat nu eenmaal nog geen vaccin, zoals er ook geen vaccin tegen aids bestaat. Bij alle oudere mannen worden de cellen in de prostaat onrustig, maar de meeste mannen sterven aan iets anders voordat ze prostaatkanker krijgen. Niettemin is prostaatkanker een grote "killer", net als darmkanker en longkanker (en bij vrouwen borstkanker).

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Claude: "nu eenmaal"

    Ik mis die berusting.

    Al was het alleen maar voor de schande van de (dagelijkse) dierproeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Graag voeg ik iets toe aan mijn vorige reactie. Baarmoederhalskanker wordt vaak door een virus veroorzaakt, zodat het mogelijk is tegen deze ziekte te vaccineren, maar dan ook alleen tegen die vorm van baarmoederhalskanker die door dat virus wordt veroorzaakt. Daarom is het ook van belang dat de vaccinatie plaatsvindt voordat meisjes seksueel actief worden. Hetzelfde virus kan overigens ook mondholtekanker veroorzaken bij oraal seksueel contact, wat zowel voor mannen als voor vrouwen geldt. Het virus in kwestie wordt door jongens op meisjes overgebracht. Vandaar dat er stemmen zijn opgegaan om jongens in plaats van meisjes in te enten.

    Prostaatkanker wordt niet door een virus veroorzaakt. Dit geldt voor vrijwel alle soorten kanker. Bij kattenleukemie schijnt wel een virus in het geding te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Weliswaar vallen er dankzij medische behandeling niet zo veel doden door baarmoederhalskanker, maar de operatie is ingrijpend en verminkend. Een oud-collega van mij kreeg deze ziekte op 32-jarige leeftijd en moest haar baarmoeder laten verwijderen. Een eerdere relatie van haar was stuk gegaan en ze was net een nieuwe relatie met een man begonnen. Ze had van deze man graag kinderen willen krijgen, wat dus niet meer kon. Prostaatkanker komt volgens mij alleen bij mannen van boven de vijftig voor, die meestal toch geen kinderen meer nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Aurora: geen kinderen maar wel sex ! (Wolffers)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het belangrijkste doel van geslachtsgemeenschap is de voortplanting.

    BeantwoordenVerwijderen