Respect voor dieren

zaterdag 9 april 2011

Ruth Peetoom (vervolg)

 
Nadat het CDA vorige maand voor de zoveelste keer een zware verkie­zingsnederlaag had geleden, kwa­men de politici van die partij al snel met een geruststellende be­zwering: 'het eigen verhaal' moest weer verteld worden.

Het werd al snel een mantra. Je kon de televisie niet aanzetten of daar was een christen-democratisch hoofd dat de stellige verwachting uitsprak dat de naar links en rechts afgezwaaide kiezer het CDA weer zou weten te vinden, zodra 'het ei­gen verhaal' opnieuw werd uitge­dragen. Ik werd er benieuwd naar, naar dat eigen verhaal. (…)

En toen was daar Ruth Peetoom.
Zij is een predikante van het vlotte soort. Dat was tijdens de strijd om het voorzitterschap te merken: Peetoom was, ze zei het zelf, niet iemand van tegenstellingen, maar iemand van het verbinden. Dat woord keerde telkens terug; waar verdeeldheid heerste, daar wilde Ruth Peetoom verbinden.

Stel Ruth Peetoom een gerichte vraag en je krijgt een warme golf van algemeenheden over je heen. Ik heb de strijd om het voorzitter­schap van het CDA gevolgd; geen enkele keer heb ik de predikante op een concrete uitspraak kunnen be­trappen.

Zo gezien is de komst van Peet­oom geen antwoord op de crisis van de christenen. Haar blijmoedi­ge nietszeggendheid onthult enkel dit: er is geen eigen verhaal. 

Door Bas Heijne (fragm.)
NRC Handelsblad 9-4-2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten