Respect voor dieren

zaterdag 2 april 2011

Wordt er genoeg naar alternatieven gezocht?

Gefixeerd in primatenstoel

EOS is een Vlaams maandblad over wetenschap. Het is in Nederland te koop voor € 4,95.
Het aprilnummer is de moeite waard om aan te schaffen. Het bevat een goed, informatief artikel over proeven met apen. Met verschillende foto’s uit het lab. Naast onderzoekers komt ook Robert Molenaar van de Ned.-Belgische Antidierproevencoalitie aan het woord.

In een apart commentaar schrijft de hoofdredacteur, Raf Scheers, over de vraag: ‘Wordt er genoeg naar alternatieven gezocht?’ Deze man weet van niks, zoals zo vaak. Vandaar dat ik hem even bijgepraat heb, als volgt.
------------------------------------------------------------------------

Wordt er genoeg naar alternatieven gezocht?

Het artikel van Dieter de Cleene over proeven met apen is informatief. Het commentaar van de hoofdredacteur Raf Scheers (‘Forum’) verdient aanvulling. Terecht constateert hij dat dierproeven spanningen oproepen in de maatschappij. Dat is onwenselijk uiteraard. Dan bedoel ik nog niet eens de kosten van beveiliging.

Op zijn vraag of er genoeg naar alternatieven wordt gezocht, is het antwoord echter eenvoudigweg: NEE.
De reden is: daartoe bestaat vanuit de onderzoeker geen noodzaak. Er zal slechts werkelijk naar alternatieven gezocht worden op het moment dat er een datum aangekondigd wordt waarop dierproeven verboden zullen worden.

Scheers denkt dat meer uitleg van onderzoekers tot meer acceptatie van de proeven leidt. Dat is een illusie. Mensen zullen zich altijd verzetten tegen vivisectie.

Tenslotte. De vermeende resultaten. Daarvoor geef ik deze analogie. De samenleving eist van de justitie dat ze de criminaliteit bestrijdt, en o.a. moordzaken oplost. De burger wil veiligheid MAAR NIET TOT ELKE PRIJS. De beschaving verbiedt martelen; ze eist dat voorafgaand aan een verhoor meegedeeld wordt dat verdachte niet verplicht is te antwoorden. Verdachte heeft recht op een advocaat, enz.

Welnu, de burger wil ook bestrijding van ziekte. MAAR NIET TOT ELKE PRIJS. Dierproeven zijn in strijd met humaniteit. Ze zijn barbaars.
Om al deze redenen dient er op de kortste termijn begonnen te worden met uitfasering van dierexperimenten. Vanaf datum X dient dan een totaalverbod op deze experimenten te gelden.

1 opmerking: