Respect voor dieren

woensdag 13 april 2011

l'Oréal: dierproeven voor cosmetica

Foto: Jan Aukes Witte Weekblad; klik voor vegroting

En zo stonden wij maandagmiddag heerlijk met onze kneiter in de zon. Windje erbij, dat betekent roodverbrand thuiskomen. De locatie was het kantoor van l’Oréal in Hoofddorp. Niet makkelijk om te benaderen, doordat het zo hoog en vooral breed is, en ook nog eens halfrond. Het dichtst erbij kwam je nog vanaf het perron van het station, maar dat hebben we maar niet gedaan. Het ligt verder ingeklemd tussen andere kantoren, al met al geen ideale plek.

We stelden ons eerst op in de sombere hal vlak voor de ingang. Daar kon vrijwel niemand ons zien, maar des te beter horen. Althans de receptie…
Met de megafoon stelde de Antidierproevencoalitie (ADC) in welgekozen bewoordingen de inferieure mentaliteit van l’Oréal aan de kaak. Ondersteund met spreekkoren. Later hebben we ons verplaatst naar het zonnige talud tegenover het gebouw, waar we onze spandoeken uitvouwden ten behoeve van de Hoofddorpse collaboreurs van l’Oréal. Voor de megafoon was de afstand te groot geworden.

Het bedrijf wil uitstel van de fatale datum – maart 2013 - die de EU gesteld heeft aan dieproeven voor cosmetica en de handel daarin.

De opkomst was voor een doordeweekse middag goed te noemen: een twintigtal proefdiervrienden gaf acte de présence. Het ADC mobiliseert een internationale aanhang. Zo stond ik bijv. naast een jongen uit Gent. Anderen kwamen uit Emmen, Den Haag, enfin, uit alle windstreken.
Hoewel de locatie dus verre van ideaal was, zat de winst van deze middag vooral in de belangstelling van de media. Er waren reporters van PowNed (tv), het Haarlems Dagblad en andere waarvan ik de naam niet ken. Er zijn heel wat interviewtjes gegeven.

De Haarlemmermeerse politie vond een beetje reuring in de polder wel gezellig. Daarbij gaven we ze een alibi om in zomerkleding rondjes door de kantorenwijk te fietsen. De grap was dat voor de ingang en rond het gebouw particuliere beveiligers stonden opgesteld. Als we l’Oréal nu maar niet op kosten hebben gejaagd ;-)

De brief met eisen die de Antidierproevencoalitie wilde aanbieden, werd overigens door deze beveiligers tegengehouden. Ik weet niet of het ADC de Oréaldirectie hiervan vooraf in kennis gesteld had. Nu ja, met een postzegel erop komt hij ook aan.


(Foto: Haarlems Dagblad)

3 opmerkingen:

  1. YES YES YES!!! Super! Ik zeg: net zolang doorgaan tot geen enkel dier meer onnodig lijdt en algemene bekendmaking welke lullige merken WEL gebruik maken van dieren!

    Miss Healthy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je haar maar goed zit!

    BeantwoordenVerwijderen