Respect voor dieren

dinsdag 26 april 2011

De koe en de Hummer

Toyota Prius versus Hummer
De Partij voor de Dieren verkoopt onwaarheden, want par­tijleider Marianne Thieme zegt dat een koe schadelijker is voor het milieu dan een Hummer.
Dat beweert Albert Jan Maat, voorzitter van de Land - en Tuinbouw Organisatie, deze week in de Volkskrant.

Hummers stoten relatief veel koolstofdioxide uit. Koeien zijn verantwoordelijk voor methaan­gassen, die twintigmaal milieu­belastender zijn dan CO2. Toch is een rijdende Hummer uiteindelijk schadelijker voor het milieu.

Eén probleem: Thieme heeft dit nooit beweerd!
Wel heeft ze gezegd dat een vegetariër in een Hummer het milieu minder belast dan een vleeseter in een Toyota Prius, d.i. een hybride auto met een  milieuvriendelijk imago. 
Deze claim ontleent ze aan onderzoek van de universiteit van Chicago. Dat onderzoek is niet onomstre­den, maar daar richtte Maat zijn pijlen niet op.

Thieme verkoopt in dit speci­fieke geval geen onwaarheid. Het is juist andersom!

Noem het een strategie waar Maat in het interview goed mee wegkomt: leg een politi­ca woorden in de mond en verklaar haar vervolgens onbetrouwbaar.(zgn. stro-popredenering)

Marit van Kooij
NRC Handelsblad

3 opmerkingen:

  1. Toch lijkt het mij goed als de Partij voor de Dieren autobezit ontmoedigt. Niet alleen voor het milieu, maar allereerst om te voorkomen dat mensen en dieren worden doodgereden of door het snelverkeer invalide worden gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het daarmee wel eens maar tegelijk moet een politieke partij behoedzaam manoeuvreren. Je moet wel een paar kiezers overhouden!
    En je prioriteiten in het oog houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eerlijk gezegd ben ik allergisch voor een managersterm als prioriteiten. Mensen die prioriteiten willen stellen, zijn vaak gemakzuchtig. Het is een grof schandaal dat wij het gewoon vinden dat er dagelijks vele mensen en dieren gedood en gewond raken door het snelverkeer. Naar mijn mening dient de maximum snelheid te worden verlaagd en horen alleen huisartsen en anderen die een auto echt nodig hebben over een auto te beschikken.

    BeantwoordenVerwijderen