Respect voor dieren

vrijdag 22 april 2011

Hond als gebruiksvoorwerp


Speurhonden worden niet meer ingezet om verdachten van een misdrijf aan te wijzen.

De omstreden geuridentificatieproef wordt afgeschaft omdat hondengeleiders er te veel mee sjoemelden. Dat blijkt uit een brief van het Openbaar Ministerie aan oud-hoogleraar Jan Frijters die in handen is gevallen van de Volkskrant. Procureur-generaal Henk van Brummen geeft in de brief toe dat de geurproef 'een verkeerde weg' was en dat hij niet meer wordt uitgevoerd. Bij de proef moeten honden de geur van bijvoorbeeld het moordwapen herkennen.

Frijters hoorde ooit een man met „een prettige stem” zich op televisie afvragen hoe een speurhond zijn geur had kunnen ruiken aan een mes dat hij nooit had vastgehouden. Frijters: „Ik was achter in de vijftig. Ik hoefde niet meer de blits te maken. Maar een vriend van me die tandarts is, zei dat ik een maatschappelijke verantwoordelijkheid had.”

Dus ging Jan Frijters, bijzonder hoogleraar in sensorische en psychologische aspecten van voeding aan de Universiteit Wageningen, zich bemoeien met de Deventer moordzaak en met de man die ervoor vastzat, Ernest Louwes.

Hij deed aangifte van valsheid in geschrifte toen hij ontdekte dat hondengeleiders met de voorschriften rommelden. In een aantal rechtszaken gaven de begeleiders toe dat er fouten waren gemaakt. Honderden veroordeelden hebben daarna een herziening van het vonnis aangevraagd.

De hondengeleiders die in de fout gingen worden niet vervolgd. Wegens een tekort aan bewijs zijn de zaken geseponeerd.
-----------------
Aantekening
In Laika tussen de sterren zingt Bibi Dumon Tak de lof van speurhonden (en ook van blindengeleidehonden).
In een erbarmelijke stijl schrijft ze in dit boekje over 'hoe dieren mensen helpen. Hoe ze kinderen laten praten, hoe ze geheime boodschappen overbrengen in oorlogstijd, hoe ze levens redden, hoe ze dieven opsporen en nog veel meer.'

Over de andere kant van de medaille, over wat dit betekent voor dieren - geen woord



Geen opmerkingen:

Een reactie posten