Respect voor dieren

donderdag 17 november 2011

Melk is goed voor Wageningen

Marianne Geleijnse (WUR)
Dat melk goed is tegen hart- en vaatziekten, kan niet zomaar worden gesteld.

Dat hebben wetenschappers van de universiteit van Wageningen en Amerikaanse collega's dinsdag in een gezamenlijke verklaring geschreven. Hiermee herroepen ze een persbericht uit november vorig jaar van de Wageningse universiteit. In dat persbericht werd gesteld dat melk goed is tegen hart- en vaatziekten. Hierover ontstond grote commotie.

Een van de auteurs, Walter Willett van de Amerikaanse Harvard-universiteit en eredoctor aan de universiteit van Wageningen, eiste dat het persbericht werd ingetrokken, omdat de onderzoeksgegevens extreem verdraaid zouden zijn en de feiten verkeerd zouden zijn weergegeven. Later liet hij die eis varen.

Beide partijen hebben wekenlang overlegd over een gezamenlijke verklaring, die dinsdag uiteindelijk is gepresenteerd. In de verklaring staat dat op basis van deze studie geen aanbevelingen gedaan kunnen worden over de consumptie van melk. In de studie legden de wetenschappers verschillende onderzoeken over de gezondheidseffecten van melk naast elkaar.

De uitspraak in het persbericht over het verband tussen melk en hart- en vaatziekten is gebaseerd op vier gecombineerde Europese studies, waaruit blijkt dat de kans op hart- en vaatziekten bij mensen die tot drie glazen melk per dag drinken kleiner wordt.

Uit andere delen van de studie, die in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd, is gebleken dat de kans op hartaanvallen of beroertes niet kleiner of groter wordt door het drinken van melk.

Het oorspronkelijke artikel zoals het gepubliceerd werd in de American Journal of Clinical Nutrition, zal niet gewijzigd worden, staat in de verklaring.

Het onderzoek werd deels gefinancierd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). 
De NZO betaalt drie bijzonder hoogleraren van de WUR. 

Volgens de universiteit heeft de zuivelindustrie zich niet inhoudelijk bemoeid met de inhoud van het onderzoek. De Tweede Kamerfractie van de SP stuurde vorige week schriftelijke vragen aan staatsecretaris Zijlstra (VVD, Wetenschap) over de kwestie. 

5 opmerkingen:

  1. Advocaat van de duivel22 oktober 2011 om 23:35

    Melk schijnt wel te beschermen tegen botontkalking.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad: 'schijnt'. Ook deze eigenschap is controversieel. Er zijn mensen die beweren dat het zelfs bijdraagt aan bot-afbraak...

    Maar hier gaat het primair om integriteit. Wakker Dier, die de aanvankelijke misleiding ontdekt heeft, verlangt dan ook een onafhankelijk onderzoek naar de mores van de WUR (Wageningse Universiteit en Research).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is het aan de andere kant niet zo dat de Partij voor de Dieren zich o.a. heeft beroepen op onderzoek van de Wageningse Universiteit toen het ging om het ernstiger lijden van dieren die onverdoofd worden geslacht? Of vergis ik mij? Verder is de diervriendelijke Roos Vonk ook de dupe geworden van gebrek aan universitaire integriteit. Hoe dan ook dient de onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek te worden gewaarborgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik weet niet beter of dierlijke vetten zoals die in melk bevorderen juist hart- en vaatziekten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stel je voor bergen melk/zuivel, vlees en pillen! De economie moet draaiende blijven!

    BeantwoordenVerwijderen