Respect voor dieren

woensdag 16 november 2011

Farmaceutische industrie: GELD, EGO. MACHT

Zovirax wordt voorgeschreven tegen herpes (koortslip); het is tweemaal zo duur als het merkloze aciclovir.

Het wordt gemaakt door het Britse GSK, dat na ontwikkeling een octrooi op Zovirax had verkregen. Aan het einde van de termijn van het octrooi was er een aantal fabrikanten van merkloze geneesmiddelen, die aciclovir wilden maken, de merkloze versie van Zovirax.

GSK liet dit door de rechter verbieden.

De truc was dat Zovirax kort voor de afloop van het octrooi opnieuw door GSK geoctroieerd was, maar nu als middel tegen waterpokken. Dit nieuwe octrooi, op hetzelfde middel, stond goedkope productie ervan in de weg. Zovirax mocht nog langer niet nagemaakt worden.

***
Het boek van Robinson* - het zoveelste in een lange rij - stelt de gang van zaken van minstens honderd andere geneesmiddelen aan de kaak, waaronder Fen-Phen**, Herceptin, Lipitor, Losec, Pondimin, Redux, Taxol, Thallidomide, Valium, Viagra, Vioxx, Zocor en Zyban.

Dertig bladzijden (hfdst. 8) zijn gewijd aan de zaak van de hematologe Nancy Olivieri, en het middel Ferriprox (deferiprone). Het is een middel tegen een vorm van ijzerstapeling. Volgens Olivieri is het giftig, volgens de farmaceut Apotex niet. De controverse dateert van begin jaren negentig van de vorige eeuw. Recent heeft de Amerikaanse autoriteit FDA dit middel toch weer goedgekeurd.

Aan Prozac - het succesvolste medicijn na aspirine en penicilline - is hoofdstuk 9 gewijd. (21 blz.)
***

*Jeffrey Robinson, De medicijnenmaffia. Geld, ego en macht binnen de farmaceutische industrie
(Uitg. Elmar; 2003; 348 blz.)
** Zie ook: Ellen Ruppell Shell, Het honger-gen. De oorzaken van overgewicht (Hoofdstuk 7: 'Bedrijfsongelukjes')

3 opmerkingen:

  1. Lees ook de column van Bert Keizer in "Trouw" van heden over de vaak nodeloze vervanging van gesprekstherapie door psychofarmaca.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant is ook de rechtszaak die het RIVM heeft aangespannen tegen die huisarts die zei dat griepvaccinatie weinig zin had. Al eerder is op dit blog aandacht geschonken aan de griepprik. Deze prik zou alleen nuttig zijn voor astma- en leukemiepatiënten. Er is geen bewijs dat mensen die minder weerstand hebben (bv. ten gevolge van chemotherapie) door de griepprik worden beschermd tegen longontsteking. Toch is griep zelf ook geen lolletje: je kunt je er flink ziek bij voelen en als je alleen woont, is het lastig. Verder kun je, als je je niet laat inenten, mensen besmetten die zich om een medische reden niet mogen laten vaccineren en die wel degelijk kwetsbaar zijn. Bij een behoorlijke griep moet je gauw wel twee weken thuisblijven, wat economische gevolgen heeft. Kortom: er zitten allerlei haken en ogen aan deze kwestie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er zijn mensen die zich om religieuze redenen niet laten inenten en verzekeren. Als God wil dat je ziek wordt of dat je huis in brand vliegt, dan hoor je volgens hen daarin te berusten. Verder zijn er antroposofische en homeopathische artsen die van mening zijn dat je van een ziekte zo goed kunt opknappen. Ik vraag mij af of laatstgenoemden zo niet het recht van de sterkste in hun vaandel dragen: de sterkste mensen genezen en de zwakkeren sterven aan hun ziekte, zodat er een grotere kans is op gezond nageslacht. Feit is inderdaad dat er tegenwoordig veel meer kinderen met astma zijn dan vroeger, toen zwakke kinderen aan deze ziekte overleden en zich niet voortplantten. Zo kom je natuurlijk wel in de eugenetica terecht.

    BeantwoordenVerwijderen