Respect voor dieren

dinsdag 15 november 2011

>>>144<<< Red een dier!

Animal Cops
New York City
Vanaf heden kunnen mensen die getuige zijn van dierenleed terecht bij het speciale meldnummer 144. Idealiter komt na zo'n melding een 'animal cop' razendsnel in actie.

In het gedoogakkoord is afgesproken dat er een 500-man sterke dierenpolitie komt. Ook worden plegers van geweld tegen dieren strenger bestraft.

Met het nummer '144, red een dier', moeten meldingen van dierenmishandeling sneller op de juiste plek komen. De alarmlijn is ondergebracht bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Niet alleen kan de politie in actie komen bij acuut dierenleed, maar ook dierenambulances kunnen via dit nummer worden besteld en inspectiediensten kunnen worden getipt als er bijvoorbeeld sprake lijkt te zijn van verwaarlozing van paarden. 

Tot nu toe zijn alleen nog parttime medewerkers dierenpolitie aan het werk. Dit jaar worden nog wel 125 van de 500 animal cops opgeleid aan de Politieacademie. Vanaf eind november gaan de eerste fulltime dierenagenten aan de slag.

Commentaar
Op een totaal van omstreeks 50.000 politiemensen vormt een dierenpolitie van 500 personen precies 1%! Geen indrukwekkend aantal. Maar alle begin is moeilijk en voorlopig beter iets dan niets.

Hiernaast heeft de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming (LID) 14 mensen in dienst met opsporingsbevoegdheid. Hun functioneren laat echter zodanig te wensen over dat de behoefte aan een dierenpolitie dringend werd gevoeld.

Per jaar noteert de LID bijna 8.000 klachten.

2 opmerkingen:

  1. Jammer dat er in de pers zo laatdunkend wordt gedaan over de dierenpolitie. De oprichting hiervan is zo ongeveer de enige goede maatregel van de huidige regering.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De LID noteert bijna 8.000 klachten.

    Inderdaad, noteren! Helaas zien ze de ernst van klachten, zoals de verwaarloosde paarden in Limburg, niet. De LID was er maanden geleden al geweest. Geen reden tot ongerustheid, niet erg genoeg! Het had nooit zover hoeven te komen!!

    BeantwoordenVerwijderen