Respect voor dieren

donderdag 3 november 2011

Evert Jan van Asselt en de dierentuin (Open brief)


Geachte heer Van Asselt,


Of het nu over mensen gaat (Mauro), of over dieren (olifant Radza), het CDA zit er A L T I J D naast. 

Uw tekst in de Volkskrant telt 674 woorden. Er zijn minder woorden nodig om te laten zien dat uw kritiek op Graus kant noch wal raakt.
De gebruikelijke christelijke (CDA) minachting van dieren zit al in de kleine sneer van de ‘caviapolitie’.

1. De grootste miskleun staat in de laatste alinea: een kind dat een tand breekt. Het gaat hier echter om minimaal twee dodelijke ongelukken! Hoeveel meer slachtoffers wenst u?!


2a. “Hekken gaan ten koste van het zicht.” 

Hekken en tralies zijn (doorgaans) inherent aan opsluiting. Het vervangen ervan door een gracht is bedrieglijke trucage: men wil de indruk wekken van 'diervriendelijkheid'. 


2b. Hekken leveren èn minder gevaar èn meer ruimte voor de dieren op. Een olifant is nu ook weer niet zo heel klein: die zie je echt wel. Bovendien: hoezo hekken?! Gaat u eens naar een dierentuin, dan ziet u ook andere oplossingen. 

3. De grachten van Artis en Blijdorp worden erbij gehaald. Volkomen mis: Emmen heeft zeventien olifanten, en daarvoor is het terrein veel en veel te klein. Onder andere daardoor gebeuren deze ongelukken in Emmen en elders niet. (Artis: 5 olifanten; Blijdorp: 7)

Ik laat het hier maar bij.
Emmen is een bijna failliete dierentuin die de extra-publiciteit uitstekend kan gebruiken. Dat mag best een olifantje kosten: dat scheelt weer een transport naar Spanje (waar Emmen zijn surplus onderbrengt).
Het zou prettig zijn als u zich in het vervolg zou willen beperken tot onderwerpen waar u wel verstand van heeft. Tenzij u uw partij nog verder in diskrediet wilt brengen.

Barend Slootweg

1 opmerking:

  1. Prima brief, die hopelijk door de Volkskrant wordt geplaatst. Misschien had je eraan kunnen toevoegen dat dierentuinen beter kunnen worden afgeschaft. Jammer dat aan de reacties van lezers is te merken dat allerlei zaken die niets met dieren te maken hebben erbij worden gehaald. Ik ben beslist geen aanhangster van de PVV, maar in de kwestie van de olifanten in Emmen geef ik Dion Graus groot gelijk.

    BeantwoordenVerwijderen